Dnes jsem se pustila do trošku netradičního pečení.
Zkoušela jsem koláčky ve tvaru kytiček.
Toto kynuté těsto má malou zvláštnost,
přidává se do něj tvaroh. Moc dobře se s ním pracuje
a navíc je výborné.
Tady je recept:
Těsto:
250 ml vlažného mléka,
600 g polohrubé mouky
100 g cukru krupice
1 vanilkového cukru,
špetku soli,
50 g rozpuštěného másla,
1/2 vaničky tvarohu,
1 kostku droždí (42 g)
můžeme nahradit sušeným droždím
2 žloutky
Já zadělávala v pekárně, ale pokud ji nemáte, tak zpracováváme
jako klasické kynuté těsto. Nejprve uděláme kvásek, pak všechny suroviny
zpracujeme v těsto a necháme kynout na teplém místě.
Drobenka:
50 g másla, 40 g hrubé mouky, 40 g cukru
Maková náplň
Já nemám mlýnek na mák, tak jsem použila hotovou náplň
do které se přidává cukr a mléko. Můžete ji ozvláštnit nastrouhaným
jablkem, případně skořicí.
Vykynuté těsto si rozdělíme na 24 dílků. Uděláme si placičku,na kterou dáme
makovou náplň, a spojíme jako když děláme buchty.
Vznikne nám kulička, kterou splácneme dlaní na placičku.
Placičky dáváme na plech vyložený pečícím papírem.
Necháme chvilku kynout (asi 15 minut),
potom uprostřed vytlačíme důlek. Okraje nařízneme
na osm částí podle obrázku, do vytlaceného důlku dáme náplň,
potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme drobenkou.
Pečeme asi 20 minut na 170 °C.
Máme upečeno a teď už zbývá uvařit si oblíbený nápoj,
u mě je to zelený čaj a zakousnout se do koláčků :-)
Dobrou chuť!