Venku prší, úroda jablíček, ořechů apod. sklizená,
tak proč neupéct něco dobrého z uskladněných zásob.
Blíží se nám dušičky, tak se můžeme vyřádit i se zdobením.
Já zvolila decentního pavoučka z marcipánu.
Suroviny:
100 g pohankové mouky (můžete nahradit špaldovou
nebo obyčejnou hladkou moukou)
200 g hladké mouky
200 g krupicového cukru
1 vanilkový cukr
120 g mletých vlašských ořechů (můžete dát i lískové)
2 vejce
250 ml mléka
250 ml rostlinného oleje
3 větší oloupaná a nahrubo nastrouhaná jablka
1 prášek do pečiva
máslo a strouhanka nebo mouka na vymazání a vysypání formy
marmeláda podle chuti na promazání korpusu
( já použila domácí jahodovou, ale může být i meruňková)
čokoládová poleva (tmavá, bílá)
Postup:
Nejprve vyšleháme celé vejce s cukrem a vanilkovým cukrem,
postupně přidáváme olej. Obě mouky smícháme
s kypřícím práškem dohromady, potom
střídavě zašleháváme směs mouky s kypřícím
práškem a mléko. Úplně nakonec vmícháme mleté ořechy
a nahrubo nastrouhané jablka.
Těsto nalejeme do vymazané a vysypané formy.
(Moje forma má průměr 24 cm)
Dáme péct do vyhřáté trouby na 180°C a pečeme cca 45 minut.
Samozřejmě jako vždy respektujte zkušenosti s vlastní troubou.
Zda je koláč upečený vyzkoušíme špejlí, pokud se těsto nelepí,
máme upečeno :-) Po vychladnutí korpus prokrojíme a namažeme
lehce marmeládou, položíme vrchní část korpusu a polejeme
čokoládovou polevu a dozdobíme . Pavoučka jsem vymodelovala
ze zbytku marcipánu co jsem měla doma.
Dobrou chuť!