Nedávno jsem si zavzpomínala na dětství, když naše mamča dělala
pampeliškový med. I když to není pravý med, ten je jen od včeliček,
ale všichni mu tak říkáme...
Mamča nám ho dávala, jako dětem v zimě na lžičku
při nachlazení, protože je dobrý na odkašlání.
Sice se varem zničí vitamíny, ale nějaké zdravé látky
tam určitě zůstanou :-)
A i kdyby náhodou ne, tak je hrozně dobrý a dá se použít jako
sladidlo do čaje a všude tam, kde sladíme cukrem...mňam.
Pampelišky sbíráme nejlépe před polednem, kdy jsou krásně rozvité.
Trháme pouze květy, bez stonků.
Recept:
300 plně rozkvetlých květů
1 kg třtinového cukru (může být i bílý)
2 citróny
1 l vody
Květy pampelišek nasypeme do hrnce, zalijeme litrem vody,
přidáme nakrájené citróny bez jadérek (ty způsobují hořkost)
a dáme na 10 až 15 minut vařit. Necháme 24 hodin louhovat.
Pak květy přecedíme a vymačkáme přes plátno.
Tekutinu zahřejeme a vaříme 60 až 90 minut.
Ještě horký med nalijeme do čistých skleniček, ihned zavřeme
a necháme vychladnout dnem vzhůru.
Recept:
300 plně rozkvetlých květů
1 kg třtinového cukru (může být i bílý)
2 citróny
1 l vody
Květy pampelišek nasypeme do hrnce, zalijeme litrem vody,
přidáme nakrájené citróny bez jadérek (ty způsobují hořkost)
a dáme na 10 až 15 minut vařit. Necháme 24 hodin louhovat.
Pak květy přecedíme a vymačkáme přes plátno.
Tekutinu zahřejeme a vaříme 60 až 90 minut.
Ještě horký med nalijeme do čistých skleniček, ihned zavřeme
a necháme vychladnout dnem vzhůru.