Občas doma vzpomínáme na dort Jadran, byl to dort mého dětství,
který jsem milovala a můj manžel také.
Dnes už ho v cukrárnách nevídám
a pokud náhodou ano, tak je s rostlinnou šlehačkou
a to už není ono. Když už hřešíme, tak pořádně, s plnou parádou :-)
Manžel měl v neděli narozeniny, tak jsem se o něj pokusila.
Původní recept sice nemám, ale vůbec to nevadilo.
Dortík byl báječný, ani jsem nečekala, že bude mít tak velký úspěch.
Navíc jsme si krásně zavzpomínali na dětství.
A tady je recept, pokud se do něj budete chtít také pustit.
Suroviny:
Korpus:
4 vejce, 150 g polohrubé mouky, 2 lžíce kakaa, 1 vanilkový cukr,
120 g cukru krupice, 1/2 prášku do pečiva
Krém I.:
100 g nasekaných nebo hrubě umletých lískových ořechů, 250 ml mléka,
60 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 125 g másla
Krém II.:
500 ml smetany ke šlehání, 2 ztužovače šlehačky
Lískové ořechy na ozdobu
Postup:
Nejprve si ušleháme žloutky s cukrem do pěny, přidáme vanilkový cukr,
polohrubou mouku smíchanou s kypřícím práškem do pečiva
a kakao. Nakonec přidáme sníh z bílků.
Těsto nalijeme do tukem vymazané a hrubou moukou
vysypané formy, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme
na 180°C cca 20 minut (samozřejmě respektujeme
zkušenosti s vlastní troubou).
Upečený korpus ještě teplý vyklopíme a necháme vychladnout.
Po vychladnutí korpusu odkrojíme vrchní část (asi 1/3). Má to výhodu,
že nevadí, pokud se nám těsto trochu vyboulí :-) Vršek zatím odložíme stranou.
Nyní se pustíme do oříškového krému I. Mléko s cukrem svaříme,
přidáme nasekané ořechy a povaříme za stálého míchání asi 5 minut.
Necháme zchladnout a teď přijde řada na odkrojený vršek korpusu.
Plát pěkně rozdrobíme a vmícháme do ořechové hmoty.
Měkké máslo vyšleháme a také vmícháme do vzniklé hmoty.
Krém rovnoměrně rozetřeme na korpus a dáme ztuhnout do lednice.
Po ztuhnutí dortu si ušleháme obě šlehačky se ztužovačem
a opět rovnoměrně rozetřeme na dort. Nezapomeneme si dát část šlehačky
na stranu na ozdobu. Povrch pěkně urovnáme a zdobíme šlehačkou,
kterou jsme si odložili a lískovými oříšky.
Poměrně rychle se po dortu zaprášilo
Dobrou chuť!