Dnes tu mám pár fotek dortu, který jsem dělala kamarádce k narozeninám.
Měla velkou radost a já ráda dělám druhým radost :-)
Navíc všem dortík moc chutnal a to je velké plus. Tentokrát jsem dělala
dva krémy. Uvnitř byl mandarinkový krém a na vrchu a ze stran
krém z mascarpone. Dort byl lehký a osvěžující, což je ideální
v těchto horkých letních dnech. Zdobit můžete ovocem
podle chuti a sezóny. Já dala jahody, maliny, borůvky
a physalis (mochyně peruánská, lidově také židovská třešeň).
Měla velkou radost a já ráda dělám druhým radost :-)
Navíc všem dortík moc chutnal a to je velké plus. Tentokrát jsem dělala
dva krémy. Uvnitř byl mandarinkový krém a na vrchu a ze stran
krém z mascarpone. Dort byl lehký a osvěžující, což je ideální
v těchto horkých letních dnech. Zdobit můžete ovocem
podle chuti a sezóny. Já dala jahody, maliny, borůvky
a physalis (mochyně peruánská, lidově také židovská třešeň).
Tady je můj oblíbený recept
Piškotové těsto na korpus:
4 vejce, 180 g cukru krupice, 300 polohrubé mouky, 1 dl oleje, 1kypřící prášek do pečiva
(kakao).
Krém I.:
1x pudink bez vaření s příchutí vanilka, 250 ml smetany ke šlehání, 1x kompotované mandarinky
Krém II.:
250 g Mascarpone, 200 ml smetany ke šlehání, 20 g moučkového cukru
Na ozdobu ovoce dle chuti a trubičky (já koupila 2 balení vanilkových v Lidlu)
Postup:
250 g Mascarpone, 200 ml smetany ke šlehání, 20 g moučkového cukru
Na ozdobu ovoce dle chuti a trubičky (já koupila 2 balení vanilkových v Lidlu)
Postup:
Asi by se měly správně šlehat zvlášť bílky s cukrem, ale v rámci zrychlení šlehám
vše dohromady a ničemu to nevadí.
vše dohromady a ničemu to nevadí.
To znamená, že vejce šlehám s olejem a cukrem, potom přidám mouku s kypřícím práškem.
Pokud je těsto moc husté přidávám po lžících horkou vodu (dělám od oka).
Tentokrát jsem přidala 2 lžíce, ono hodně záleží na mouce.
Pokud je těsto moc husté přidávám po lžících horkou vodu (dělám od oka).
Tentokrát jsem přidala 2 lžíce, ono hodně záleží na mouce.
Hustota by měla být asi jako na palačinky. Pokud chceme korpus mramorový,
oddělíme třetinu těsta a vmícháme 2 lžíce kakaa. Těsto dáme do vymazané
a hrubou moukou vysypané formy (moje forma měří 20 cm).
oddělíme třetinu těsta a vmícháme 2 lžíce kakaa. Těsto dáme do vymazané
a hrubou moukou vysypané formy (moje forma měří 20 cm).
Pečeme na 180 stupňů. Zkoušku upečení děláme špejlí. Až se těsto přestane lepit,
máme upečeno.
máme upečeno.
Po vychladnutí korpus 2x překrojíme a plníme krémem. Můj oblíbený je s mandarinkami.
Všechny suroviny na krém našleháme, mandarinky se pěkně rozdrtí. Dort naplníme krémem.
Poté ještě celý dort potřeme druhým krémem. Na něj si našleháme mascarpone ,
dochutíme cukrem a nakonec přidáme vyšlehanou smetanu.
Celý dort pomažeme, okolo korpusu přilepíme trubičky, ozdobíme dle fantazie ovocem,
které můžeme pomazat želatinou, ovoce pak vypadá krásně svěží a neosychá.
dochutíme cukrem a nakonec přidáme vyšlehanou smetanu.
Celý dort pomažeme, okolo korpusu přilepíme trubičky, ozdobíme dle fantazie ovocem,
které můžeme pomazat želatinou, ovoce pak vypadá krásně svěží a neosychá.
A protože je kamarádka nadšená golfistka, tak dostala
ještě dva maskoty pro štěstí.
Všechny moc zdravím a přeji krásné léto.