Tento šperk jsem si vytvořila podle časopisu Korálki.
úterý 30. října 2012
neděle 28. října 2012
Vánoční ozdoby
Tento víkend jsem se pustila do dodělávání restíků. Vyšívala jsem už někdy v létě, ale dnes jsem ozdoby konečně dokompletovala. Vánoce se nám pomalu blíží, tak už bylo načase.
Vánoční dečka
Již jsem se začala připravovat na Vánoce a uháčkovala
jsem si dečku ve tvaru hvězdy. Pracovala jsem na ní už nějakou dobu,
ale teprve dnes jsem ji vyprala a nažehlila.
Pletené ponožky
Zase jedna víkendová rychlovka - pletené ponožky pro syna.
Rád doma nosí teplé ponožky místo bačkor.
Jsou ze silné vlny, takže práce šla velmi rychle.
sobota 27. října 2012
Kynutý tvarohový koláč
Dnešní chladné počasí mě zahnalo ze zahrady do kuchyně. Měla jsem chuť dát si nějakou ňamku a horký čaj. Při tom si zalést ke krbu a krásně lenošit. Protože miluju kynuté těsto, zvítězil tvarohový koláč z kynutého těsta, posypaný nalístkovanými mandlemi a drobenkou.
A ještě recept:
Těsto:
300 g hladké nebo polohrubé mouky, 150 ml mléka,
40 ml oleje, 25 g cukru krupice (2 zarovnané polévkové lžíce),
3 g soli (1/2 kávové lžičky), 1 vejce, 40 gdroždí
Těsto jsem nechala zadělat v domácí pekárně. Dodržuji jen zásadu
nejdříve tekuté přísady a potom ostatní.
Náplň:
2 až 3 tvarohy (já dala 3), 1 vejce, cukr dle chuti (já dala 4 lžíce),
1/2 sačku vanilkového pudinku.
vše promíchat
Drobenka:
50g hrubé mouky, 40 g másla, 40 g cukru krupice
Těsto dáme do vymazané a vysypané formy na koláč,
poté navrstvíme tvarohovou nápň, kterou posypeme
nalístkovanými mandlemi a drobenkou.
Necháme asi 20 minut kynout poté pečeme ve vyhřáté troubě.
Já pekla asi 30 minut v horkovzdušné troubě na 180°C.
Při pečení respektujte zkušenosti s vlastní troubou.
úterý 23. října 2012
Skořicové uzlíky
Včera jsme dělali k večeři smažené skořicové uzlíky.
Je to vlastně jen těsto na cukrářské koblihy. Děti i náš děda měli
boule za ušima. Musíme zase brzy zopakovat.
Tentokrát jsem zadělávala těsto v pekárně a tak s tím nebylo
ani moc práce.
Suroviny:
500 g polohrubé mouky, 40 g droždí, 250 ml vlažného mléka,
50 g cukru krupice, 2 lžíce oleje, 2 žloutky, 1/2 lžičky soli,
20 ml rumu
Postup:
Mouku prosejeme do mísy a uděláme do ní uprostřed důlek.
Rozdrobíme droždí, zalieme trochou mléka, přidáme lžíci cukru
a promícháme s trochou mouky. Přikryjeme a necháme v teple
15 minut vzejít kvásek. Přidáme zbytek cukru, olej, žloutky,
sůl, zbývající mléko, rum a všechno zpracujeme v hladké
těsto. Necháme ještě asi 30 minut kynout.
Z těsta vyvalujeme pramínky asi 10 cm dlouhé a uvážeme z nich
uzlíky. Necháme ještě asi 15 minut kynout.
Zvolna smažíme v oleji vyhřátém asi na 175°C tak, aby plavaly
po obou stranách.
Po usmažení necháme na ubrousku okapat a obalíme ve skořicovém cukru.
Toto množství vystačilo asi na 26 kousků, ale to záleží
na velikosti uzlíků.
neděle 21. října 2012
Polštářek z bambulkové příze
Přední díl tohoto polštářku je pletený (jen hladce) z melírované bambulkové
příze Teddy od firmy Vlnika. Zadní díl je látka s všitým zipem.
sobota 20. října 2012
neděle 14. října 2012
Tlačený perník
Dnes jsem trošku nacvičovala na Vánoce. Již před nějakou dobou jsem si pořídila nádherné vyřezávané dřevěné formičky na perníčky.
Jsou od pana Slavíka, řezbáře, který má obchůdek na hradě Křivoklát.
Suroviny:
70 g másla, 100 g medu, 50 g cukru krupice, lžíce perníkového koření,
lžička mleté skořice, lžička citronové kůry, lžička octa, 1 vejce,
300 - 350 g hladké mouky, (kakao)
Rozehřejte 70 g másla, 100 g medu, 50 g cukru, do zchladlé
směsi vmíchejte lžíci perníkového koření, lžičku skořice,
lžičku citronové kůry, lžičku octa a 1 vejce.
Pokud budete chtít mít perníčky tmavší, přidejte lžíci kakaa.
Nalijte do mísy, postupně přidávejte 300 až 350 g hladké mouky,
dobře propracujte, až vznikne vláčné, spíš tužší těsto.
Zabalte ho do fólie a nechte nejlépe do druhého dne, ale i déle
rozležet. Pak těsto znovu propracujte, odebírejte kousky
a vtlačte do formiček. Já mám formičky již krásně promaštěné a nemusela jsem vůbec vysypávat moukou. Těsto šlo krásně vydloubnout ven. Naskládejte na plech a upečte v předehřáté troubě.
Já pekla v horkovzdušné troubě na 180°C.
Horké téměř upečené perníky potřeme rozšlehaným vajíčkem, dáme ještě na chvilku do trouby.
Vychladlé perníčky dejte nejlépe do plechové dózy na pár dní rozležet.
Proces změknutí perníčků urychlíte, když přidáte do krabičky
spolu s perníčky kousek jablka.
Pokud nemáte dřevěné formičky, klidně můžete použít
i plechové (na pracny).
sobota 13. října 2012
pondělí 8. října 2012
Polštářek - háčkovaný patchwork
Konečně jsem dokončila tento polštářek.
Háčkovanou část mám hotovou už asi měsíc.
Je to vlastně háčkovaný patchwork.
Inspirovala mě jedna tvořilka tady na blogu.
Bezva nápad je to hlavně proto, že tímto způsobem
můžeme zpracovat i malé zbytečky přízí.
Jsou to jen dvě řady dlouhých sloupků háčkovaných
do čtverečku. Nakonec všechny dílky sešijeme k sobě.
Jsou to jen dvě řady dlouhých sloupků háčkovaných
do čtverečku. Nakonec všechny dílky sešijeme k sobě.
Háčkovala jsem podle tohoto schématu, ale jen první dvě řady:
neděle 7. října 2012
Šneci s marcipánovou náplní
Dnes večer jsem pro holky do práce upekla
tyto marcipánové šneky.
Doufám, že je do rána ubráním, protože klukům moc chutnají.
...tak holky dobrou chuť...
A tady je recept:
Rozpočet na cca 15 kusů
1/2 kostky droždí (21 g)
1/2 kostky droždí (21 g)
200 ml mléka
400 g polohrubé mouky
50 g změklého másla
60 g cukru krupice
1/2 lžičky mletého hřebíčku
náplň:
marcipánová pasta (prodává firma Monaco Int. s.r.o.)
nebo:
100 g surové marcipánové hmoty
80 g změklého másla
30 g cukru
1 vejce na potření
2 lžíce nalístkovaných mandlí na posypání
Droždí rozpustíme ve vlažném mléce a vmícháme
200 g mouky. Přikryjeme a necháme
asi 30 minut kynout.
asi 30 minut kynout.
Máslo s cukrem utřeme do pěny a uhněteme
hladké těsto s kváskem, zbývající moukou
a hřebíčkem. Přikryjeme a necháme 15 minut kynout.
Na náplň prohněteme do měkka marcipán,
smícháme s máslem a cukrem.
Těsto vyválíme na pomoučeném vále do obdélníku
asi 30 x 40 cm a potřeme náplní. Těsto srolujeme
a z rolky nakrájíme asi 15 kousků.
Plech vyložíme papírem na pečení. Šneky z těsta
rozložíme na plech, přikryjeme a necháme ještě
tak 30 minut kynout.
Troubu předehřejeme na 200°C. Šneky potřeme
vajíčkem a posypeme mandlemi. Pečeme na střední
poloze trouby asi 30 minut.
čtvrtek 4. října 2012
Pytlíčkománie
Přihlásit se k odběru:
Příspěvky (Atom)