Dnes máme krásný podzimní den, ale chtělo to ještě nějakou dobrotu
k nedělní kávě. Rozhodla jsem se upéct ořechovou bábovku,
protože ořechy opravdu zbožňuji. Mohla bych je jíst na kila :-)
Navíc máme zrovna jejich sezónu, tak proč toho nevyužít.
Takže, kdo je stejný "ořechožrout" jako já, s chutí do toho,
nebudete litovat.
Suroviny:
200 g másla
380 g polohrubé mouky
6 vajec
200 g moučkového cukru
1 prášek do pečiva
250 ml smetany ke šlehání
100 ml mléka
200 g mletých ořechů (lískové, vlašské)
Postup:
Nejprve si dáme předehřát troubu na 170°C. Bábovkovou formu
vymažte máslem a vysypte moukou.
vymažte máslem a vysypte moukou.
Pokud máte silikonovou formu jako já, tak nemusíme.
Jen pokud je potřeba, tak ji občas postříkám olejem ve spreji.
*
Změklé máslo a polovinu cukru vyšleháme do pěny. Vmícháme žloutky
a postupně zapracujeme mouku s práškem do pečiva,
smetanu a mléko.
Z bílků ušleháme sníh a nakonec přidáme zbytek cukru.
Sníh bude krásně tuhý.Vmícháme ho do těsta a ještě přidáme
mleté ořechy. Já dala tentokrát lískové, ale výborné jsou i vlašské ořechy.
Těsto vlijeme do formy, uhladíme a pečeme asi 60 minut.
Respektujte zkušenosti s vlastní troubou. Já pekla na horkovzduch
na 170°C . Před vytažením bábovky uděláme zkoušku pečení
špejlí. Pokus se těsto nelepí na špejli, máme hotovo.
Bábovku necháme trochu zchladnout a vyklopíme z formy.
*
Těď už jen pocukrovat, uvařit kávu a vychutnávat :-)
Dobrou chuť.
Tady se hlásí další "ořechožrout"..
OdpovědětVymazatAničko bábovka vypadá úžasně, moc ráda ji vyzkouším.Moc děkuji za recept a přeji ti krásné podzimní dny.Z🖤
Aničko, určitě je bábovka výborná. Také recept vyzkouším. M.
OdpovědětVymazatAničko, šlehačkovou dělám, jen se sekanými ořechy a kakaem. Musím vyzkoušet tvou variantu s mletými. Miluji vše, co je s ořechy :o)
OdpovědětVymazatMěj hezký večer, Helena
Aničko, zase jedna lahůdka a krásný tvar bábovky. Určitě vyzkuouším. Přeji pohodový pracovní týden.Iva
OdpovědětVymazatNo ta je nádherná!!! A moc moc se mi líbí ta červená mísa. Ta je teda parádní. Krásné dny. Tina
OdpovědětVymazatTeda ta vypadá, že se mi sbíhají sliny. :) Podobnou dělá i Zelenkova cukrárna v Praze. :) Pamatuji si, jak dělala moje babičky bábovku. Nevím, jestli to bylo cílem nebo jestli prostě tím, že na ní zapomněla, ale vždycky jí měla odspodu jakoby lehce připálenou. A to byl na tom ten největší rajc. Prostě krásné vzpomínky. :)
OdpovědětVymazat