Dnes mám pro vás recept na šneky z kynutého těsta se skořicí a ořechy.
Pekla jsem je o víkendu pro syna a mé tři neteře. Všichni měli
boule za ušima a jen se po nich zaprášilo :-))
SUROVINY:
Na těsto:
1/2 kostky čerstvého droždí (21 g)
200 ml vlažného mléka
50 g změklého másla nebo margarínu
špetka soli
1 lžička mleté skořice
2 lžíce cukru
400 g hladké nebo polohrubé mouky
Na náplň:
50 g změklého másla nebo margarínu
2 lžíce cukru
1 lžička mleté skořice
2 lžíce mletých liskových ořechů
1 vejce na potření
Droždí rozdrolíme do hrnku s trochou vlažného mléka a rozmícháme
do hladka a necháme vzejít kvásek.
Potom se zbývajícím mlékem, tukem, solí, skořicí, cukrem
a moukou uhněteme hladké, pružné těsto.
Přikryjeme a necháme asi 45 kynout.
Mezitím si smícháme všechny suroviny na náplň.
Těsto na pomoučené ploše znovu prohněteme, rozdělíme na dva
stejné kusy. Každý díl vyválíme do obdélníku cca 15 x 30cm
a potřeme náplní. Těsto srolujeme jako roládu.
Rolky nakrájíme na 2 cm tlusté plátky, které položíme na plech
s pečícím papírem. Necháme ještě asi 20 minut kynout.
Zatím předehřejeme troubu na 220 °C.
Šneky potřeme rozkvedlaným vajíčkem, můžeme je ještě
posypat mletými nebo nasekanými oříšky a pečeme na střední
poloze trouby asi 12 minut.
Šneky na závěr pocukrujeme moučkovým cukrem.
A teď už jen dobrou chuť!