Máme čas jahod a tak nadešla chvíle vyrobit domácí jahodovou marmeládu.
Domácí je prostě domácí... Máme jistotu, že tam jsou opravdu jen jahody
bez přídavku jablek... A to bych nebyla ani já,
kdybych si skleničky s marmeládou pěkně nenazdobila.
Myslím, že to bude i pěkný dáreček.
Háčkovala jsem podle tohoto schématu (bohužel lepší kvalitu nemám),
jen jsem přidala dvě řady.
Myslím, že je to dobře vidět na fotce. To znamená,
že v 5. řadě jsem háčkovala vždy 5 dlouhých sloupků (DS) do jednoho místa
a v 6. řadě 6 DS.
Na závěr už stačí jen převázat skleničku stužkou.
Háčkovala jsem podle tohoto schématu (bohužel lepší kvalitu nemám),
jen jsem přidala dvě řady.
Myslím, že je to dobře vidět na fotce. To znamená,
že v 5. řadě jsem háčkovala vždy 5 dlouhých sloupků (DS) do jednoho místa
a v 6. řadě 6 DS.
Na závěr už stačí jen převázat skleničku stužkou.
Začneme červenou přízí a uháčkujeme 2 řetízková oka (ŘO).
1. kř.: vynecháme 1 ŘO, háčkujeme 6 krátkých sloupků (KS)
v následujícím ŘO.
2. kř.: 3x [1 KS v násl. KS, 2 KS v násl. KS] = 9 KS
3. kř.: 3x [1 KS v každém z násled. 2 KS, 2 KS v násled. KS] = 12 KS
4. kř.: 1 KS v každém KS
5. kř.: 3x [1 KS v každém z násled. 3 KS, 2 KS v násled. KS] = 15 KS
6. kř.: 3x [1 KS v každém z násled. 4 KS, 2 KS v násled. KS] = 18 KS
7. kř.: 1 KS v každém KS
8. kř.: 3x [1 KS v každém z násled. 5 KS, 2 KS v násled. KS] = 21 KS
9. kř.: 3x [1 KS v každém z násled. 6 KS, 2 KS v násled. KS] = 24 KS
10. kř.: 1 KS v každém KS
11. kř.: sháčkujeme vždy 2 KS = 12 KS
Nyní jahodu vycpeme.
12. kř.: opět sháčkujeme vždy 2 KS = 6 KS
Horní část jahody sešijeme dohromady, každý steh pevně utáhneme
a zapošijeme.
STOPKA:
Připravíme si zelenou přízi a uháčkujeme 8 ŘO.
1. ř.: (líc) vynecháme 1 ŘO, 1 KS v každém ŘO až do konce = 7 KS
2. ř.: 1 ŘO, *1 KS v násled. KS, 5 ŘO, vynecháme 1 ŘO,
1 KS v každém z násled. 4 ŘO, pevné oko (PO) do KS
v základně ŘO, opakujeme od * až do konce.
Zapošijeme, připevníme k horní části jahody.
Na závěr náhodně přišijeme korálky.
Není to žádná specialita, ale přesto dobrůtka.
1.Očištěné jahody dáme do hrnce, trochu pomačkáme (já používám
šťouchadlo na brambory).
2. Na 1000 g ovoce přidáme 500 g Extra želírovacího cukru (2:1)
a dobře promícháme.
3. Vše za stálého míchání přivedeme k varu a důkladně povaříme
minimálně 5 minut. Odebereme případnou pěnu. Já potřebovala
hladkou marmeládu, tak jsem ještě ovocnou hmotu rozmixovala.
Ještě vyzkoušíme tuhost marmelády tím, že trošku kápneme
na talířek a pokud je marmeláda po vychladnutí málo tuhá,
vmícháme trochu citrónové šťávy (nebo kyseliny citrónové)
Ihned plníme do sklenic.
4. Sklenice uzavřeme pečlivě víčkem a otočíme dnem vzhůru asi na 5 minut.
Mějte se hezky, zase příště...