neděle 30. září 2018

Ořechová bábovka jako od babičky


Dnes máme krásný podzimní den, ale chtělo to ještě nějakou dobrotu
 k nedělní kávě. Rozhodla jsem se upéct ořechovou bábovku,
protože ořechy opravdu zbožňuji. Mohla bych je jíst na kila :-)
Navíc máme zrovna jejich sezónu, tak proč toho nevyužít.
Takže, kdo je stejný "ořechožrout" jako já, s chutí do toho,
nebudete litovat.





Suroviny:
200 g másla
380 g polohrubé mouky
6 vajec
200 g moučkového cukru
1 prášek do pečiva
250 ml smetany ke šlehání 
100 ml mléka
200 g mletých ořechů (lískové, vlašské)

Postup:
Nejprve si dáme předehřát troubu na 170°C. Bábovkovou formu
vymažte máslem a vysypte moukou.
Pokud máte silikonovou formu jako já, tak nemusíme. 
Jen pokud je potřeba, tak ji občas postříkám olejem ve spreji.
*
Změklé máslo a polovinu cukru vyšleháme do pěny. Vmícháme žloutky
a postupně zapracujeme mouku s práškem do pečiva,
smetanu a mléko.
Z bílků ušleháme sníh a nakonec přidáme zbytek cukru.
 Sníh bude krásně tuhý.Vmícháme ho do těsta a ještě přidáme
mleté ořechy. Já dala tentokrát lískové, ale výborné jsou i vlašské ořechy.


Těsto vlijeme do formy, uhladíme a pečeme asi 60 minut.
Respektujte zkušenosti s vlastní troubou. Já pekla na horkovzduch
na 170°C . Před vytažením bábovky uděláme zkoušku pečení
špejlí. Pokus se těsto nelepí na špejli, máme hotovo.
Bábovku necháme trochu zchladnout a vyklopíme z formy.
*
Těď už jen pocukrovat, uvařit kávu a vychutnávat :-)

Dobrou chuť. 


6 komentářů:

  1. Tady se hlásí další "ořechožrout"..
    Aničko bábovka vypadá úžasně, moc ráda ji vyzkouším.Moc děkuji za recept a přeji ti krásné podzimní dny.Z🖤

    OdpovědětVymazat
  2. Aničko, určitě je bábovka výborná. Také recept vyzkouším. M.

    OdpovědětVymazat
  3. Aničko, šlehačkovou dělám, jen se sekanými ořechy a kakaem. Musím vyzkoušet tvou variantu s mletými. Miluji vše, co je s ořechy :o)
    Měj hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
  4. Aničko, zase jedna lahůdka a krásný tvar bábovky. Určitě vyzkuouším. Přeji pohodový pracovní týden.Iva

    OdpovědětVymazat
  5. No ta je nádherná!!! A moc moc se mi líbí ta červená mísa. Ta je teda parádní. Krásné dny. Tina

    OdpovědětVymazat
  6. Teda ta vypadá, že se mi sbíhají sliny. :) Podobnou dělá i Zelenkova cukrárna v Praze. :) Pamatuji si, jak dělala moje babičky bábovku. Nevím, jestli to bylo cílem nebo jestli prostě tím, že na ní zapomněla, ale vždycky jí měla odspodu jakoby lehce připálenou. A to byl na tom ten největší rajc. Prostě krásné vzpomínky. :)

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu na mém blogu a milé komentáře. Anna