neděle 1. listopadu 2020

Ořechovo - jablečný dort

 

Venku prší, úroda jablíček, ořechů apod. sklizená,
 tak proč neupéct něco dobrého z uskladněných zásob.
Blíží se nám dušičky, tak se můžeme vyřádit i se zdobením.
Já zvolila decentního pavoučka z marcipánu.





Suroviny:

100 g pohankové mouky (můžete nahradit špaldovou 

nebo obyčejnou hladkou moukou)

200 g hladké mouky

200 g krupicového cukru

1 vanilkový cukr

120 g mletých vlašských ořechů (můžete dát i lískové)

2 vejce

250 ml mléka

250 ml rostlinného oleje

3 větší oloupaná a nahrubo nastrouhaná jablka

1 prášek do pečiva

máslo a strouhanka nebo mouka na vymazání a vysypání formy

marmeláda podle chuti na promazání korpusu

( já použila domácí jahodovou, ale může být i meruňková)

čokoládová poleva (tmavá, bílá)

Postup:

Nejprve vyšleháme celé vejce s cukrem a vanilkovým cukrem,

  postupně přidáváme olej. Obě mouky smícháme 

s kypřícím práškem dohromady,  potom

 střídavě zašleháváme směs mouky s kypřícím

 práškem  a mléko. Úplně nakonec vmícháme mleté ořechy 

a nahrubo nastrouhané jablka.

Těsto nalejeme do  vymazané a vysypané formy. 

(Moje forma má průměr 24 cm)

Dáme péct do vyhřáté trouby na 180°C a pečeme  cca 45 minut.

Samozřejmě jako vždy respektujte zkušenosti s vlastní troubou.

Zda je koláč upečený vyzkoušíme špejlí, pokud se těsto nelepí, 

máme upečeno :-) Po vychladnutí korpus prokrojíme a namažeme  

lehce marmeládou, položíme vrchní část korpusu a polejeme

čokoládovou polevu a dozdobíme . Pavoučka jsem vymodelovala

 ze zbytku marcipánu co jsem měla doma.

Dobrou chuť!


6 komentářů:

  1. Dortík vypadá moc dobře, určitě i výborně chutnal.
    Recept si ukládám a vyzkouším. M.

    OdpovědětSmazat
  2. Aničko, tahle těsta s jablky uvnitř jsou moc dobré, žádné dusivky. Ráda vyzkouším a moc chválím zdobení a fotky. Dortík je fakt k nakousnutí!
    Měj hezký den, Helena

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Helčo máš pravdu žádná dusivka to opravdu není :-)Děkuji za návštěvu.

      Smazat
  3. Aničko, dortík vypadá báječně a určitě i tak chutnal. Děkuji za inspiraci - určitě vyzkouším.
    Iva

    OdpovědětSmazat

Moc děkuji za návštěvu na mém blogu a milé komentáře. Anna