pondělí 25. dubna 2016

Kapsář a slaný trhací koláč

Ahoj všem. Dnes vkládám pár fotek z posledního mého
tvoření. Šila jsem na přání kapsář v šedobílé kombinaci
pro jednu malou slečnu.
Kapsiček je opravdu dost, takže se tam vejde i spoustu 
dětských pokladů :-)



No a samozřejmě se u nás peklo. Tentokrát to byl slaný koláč.
Na internetu koluje spoustu variant tohoto koláče.
Mě se líbil hlavně proto, že vypadá jako sluníčko:-)
Já  pekla koláč z kynutého těsta, ale určitě by byl dobrý 
i z těsta listového. Ještě ho plánuji vyzkoušet ve sladké variantě.
Láká mě oříšková náplň a nebo skořicová.


Receptů je všude spoustu, ale přesto sem vložím, ten který mám ráda já.
Těsto:
200 ml mléka, 1 lžička zakysané smetany nebo bílého jogurtu,
4 lžíce slunečnicového oleje, 1 lžička soli, 15 g droždí, 
50 g celozrnné pšeničné mouky, 250 g hladké mouky.
Já těsto zadělávala v domácí pekárně, ale můžete ho zadělat klasicky,
jako každé jiné kynuté těsto.

Náplň:
150 g slaniny nakrájené na kostičky, 1 cibule, 100 g nastrouhaného sýra
(eidam, parmezán, gouda,....), sůl, pepř, 3 lžíce zakysané smetany (jogurtu),
2 stroužky česneku, hrstička spařeného čerstvého špenátu.
S kořením můžeme trošku experimentovat, lze přidat pažitku,
 gyros koření, záleží na naší chuti.
Cibulku se slaninou orestujeme na pánvi. Necháme trochu
 zchladnout a pak přidáme ostatní suroviny.

Když těsto vykyne, rozdělíme ho na 2 ks a každý kus
 rozválíme do kruhu cca 25 cm nebo podle velikosti vaší formy.
Do formy dáme nejprve jednu placku, na ní navrstvíme náplň 
a položíme druhou placku. Doprostřed koláče si můžeme dát hrnek
 nebo skleničku, abychom si vyznačili střed a nakrájíme libovolný
počet dílků (paprsků). Pokud chceme tenké tak 32 ks nebo méně.
Já udělala kombinaci tenkých a širších dílků.
Každý paprsek dvakrát až čtyřikrát přetočíme jako vrtulku. 
Celý koláč potřeme vajíčkem,
posypeme hrubou solí, kmínem, sezamem, sluneč. semínky,... 
opět podle chuti.
Pečeme na 200°C cca 25 - 30 minut.


A teď už jenom sníst :-)


Tady ještě jedna inspirace na tento koláč u Lenky

6 komentářů:

  1. Anny, kapsář je úžasný! moc se povedl!
    A nebudeš mi věřit, tenhle koláč jsem už několikrát jedla a ani jednou nepekla :o)
    Moc zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Kieszonkowiec pierwsza klasa. Jest świetny. A jedzonko wygląda bardzo apetycznie

    OdpovědětVymazat
  3. Aničko kapsář je opravdu parádní. Koláč jsem už také zkoušela a to jak ve slané, nebo sladké variantě. U nás vyhrálo makové sluníčko.☺. Měj se moc hezky. Z❤❤

    OdpovědětVymazat
  4. Jůůůů ten je parádní :o)
    Koláč vůbec neznám a tak děkuju za tip a za recept :o)

    OdpovědětVymazat
  5. Aničko, pěkný kapsář najde v holčičím pokojíčku určitě své místo. Koláč vypadá moc zajímavě. Už se těším, že též upeču. Posílám pozdrav. Marie

    OdpovědětVymazat
  6. Holky všem vám moc děkuji za pochvalu :-)

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu na mém blogu a milé komentáře. Anna