pátek 5. února 2016

Rillettes

Dnes se této pochoutce říká vznešeně (francouzsky) rillettes,
 ale vlastně je to taková naše poctivá vepřovka. 
V dobách mého dětství jsme ji kupovali
a mazali na chléb. Bohužel už není to co bývala,
tak si ji raději vyrobíme sami. Zabere nám sice trošku času,
 ale určitě za to stojí.


Budeme potřebovat:

1 kg syrového sádla,
2 kg vepřového masa (já dala 1 kg krkovice, 1/2 kg plecka a 1/2 kg kýty)
Můžete však použít libovolnou kombinaci masa. Dokonce můžete 
zaexperimentovat např. s králičím nebo kuřecím masem.
Jen bych zachovala poměr 1 kg sádla a 2 kg masa.
2 lžičky soli, 1 lžička čerstvě namletého pepře , 750 ml vody.

Sádlo nakrájíme na menší kousky a necháme vyškvařit.
Až začne být sádlo zlatavé, tak přihodíme všechno nakrájené maso
( kousky masa nakrájíme asi jako na guláš). Trošku ho osmahneme,
přidáme 750 ml vody a necháme hodinu vařit.
Po hodině hrnec přendáme do trouby vyhřáté na 160°C a necháme
3 hodiny péct. Po 3 hodinách maso vytáhneme z trouby. Pokud jsme měli maso
 i s kostí případně kůži, můžeme teď oboje přidat - budeme mít silnější vývar,
ale není to nutné. Dáme 2 lžičky soli, promícháme
a dáme do trouby na další 3 hodiny.
Potom vydáme kost i kůži (pokud jsme dávali), přidáme lžičku čerstvě
 namletého pepře, zamícháme a pečeme ještě půl hodiny.
Po půl hodině maso vyndáme z trouby a slijeme tuk.
Maso se nám krásně rozpadá na nitky, ale protože chceme mít masíčko
ještě jemnější, tak ho vařečkou nebo vidličkou ještě
trochu pomačkáme. Hotové masíčko vkládáme děrovanou naběračkou
 (aby vytekl přebytečný tuk) do různých teplu odolných nádob.
Pěkně maso upěchujeme a navrch zalijeme sádlem, které
jsme si předtím slily. Maso nám takto vydrží v lednici asi 14 dní,
pokud ho dříve nesníme :-)
Když chceme, aby maso vydrželo déle (i několik měsíců, tak je možné
 ho zavařit do sklenic).

A teď honem ochutnávat. Masíčko je výborné na čerstvém chlebíku,
ale i na opečeném. Můžeme ho lehce posypat cibulkou...
Já mám tuto směs ráda i v rizotu, nebo jen s  vařenými bramborami.
To je pak velmi rychlá večeře :-) Zkoušejte a dejte vědět.
Dobrou chuť!


 


Na závěr ještě malé varování. Pozor! Můžete si způsobit závislost :-)
Možná budete příště dělat dvojitou dávku :-)



7 komentářů:

  1. Aničko, masíčko výborné, taky dělávám. Mám pomalý hrnec, tak se pěkně dělá samo. Jen dávám vepřový bůček místo sádla :-)) Pěkný víkend ♥ Hana

    OdpovědětVymazat
  2. Aničko, když jsem byla malá, babička nám takhle masíčko pekla. Ale kdeže Ty loňské sněhy jsou? Budu muset také někdy upéci a vzpomínat na babí.
    Marie

    OdpovědětVymazat
  3. Anni, ty jsi mi připomněla dětství. Čas kdy teta selka toto masko dělávala. To byla lahoda. já to taky vyzkouším, děkuju za recept :-)
    Krásný víkend, Radka

    OdpovědětVymazat
  4. Vypada to božský a keďže to tiež robievam viem že to tak aj chutí :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Aničko, ty máš snad u nás doma odposlech :o) Je to pár dní, co Terka plánovala, že bude rillettes vyrábět!
    No, musím jí to připomenout :o)
    Moc zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
  6. Aničko, ty mi děláš chutě. ;-) Musím udělat, na hory se bude hodit. Díky! :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Letos jsem se rozhodla dávat k Vánocům spíše ručně vyrobené dárky. Jeden z nich má být hezký balíček, kde by měla být sklenička tohohle masíčka. Takže jsem si ho chtěla zkusit nanečisto. Dokonce máme domácí sádlo i maso, takže věřím že to bude mňamka. Recept jsem dodržovala přesně. Je to sice časově náročný recept, ale stojí za to. Dali jsme si k němu čerstvý chleba z https://www.vasepekarna.cz/. A moc nám chutnalo, takže recept doporučuji.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu na mém blogu a milé komentáře. Anna