neděle 31. května 2015

Pampeliškový med

Nedávno jsem si zavzpomínala na dětství, když naše mamča dělala
 pampeliškový med. I když to není pravý med, ten je jen od včeliček, 
ale všichni mu tak říkáme...
Mamča nám ho dávala, jako dětem v zimě na lžičku
při nachlazení, protože je dobrý na odkašlání.
Sice se varem zničí vitamíny, ale nějaké zdravé látky 
tam určitě zůstanou :-)
A i kdyby náhodou ne, tak je hrozně dobrý a dá se použít jako 
sladidlo do čaje a všude tam, kde sladíme cukrem...mňam.
Pampelišky sbíráme nejlépe před polednem, kdy jsou krásně rozvité.
Trháme pouze květy, bez stonků.






Recept:

300 plně rozkvetlých květů
1 kg třtinového cukru (může být i bílý)
2 citróny
1 l vody

Květy pampelišek nasypeme do hrnce, zalijeme litrem vody,
přidáme nakrájené citróny bez jadérek (ty způsobují hořkost)
a dáme na 10 až 15 minut vařit. Necháme 24 hodin louhovat.
Pak květy přecedíme a vymačkáme přes plátno.
Tekutinu zahřejeme a vaříme 60 až 90 minut.
Ještě horký med nalijeme do čistých skleniček, ihned zavřeme
a necháme vychladnout dnem vzhůru.




4 komentáře:

  1. Až k tobě paní Zima nakoukne do špajzky, ta bude koukat!

    OdpovědětSmazat
  2. Ani, když to vidím, tak příští rok už definitivně musím najít nějakou pampeliškovou louku! :) Děkuji za sdílení receptu a přeji krásný červen! :) Jola

    OdpovědětSmazat
  3. Aničko, taky jsem ho letos dělala, ale nemám ho zdaleka tak naparáděný, jako ty!
    Měj hezký večer, Helena

    OdpovědětSmazat
  4. Ako krasne si ho osatila....urcite nejake ucinne latocky tam ostavaju ...tiez mam narobeny z minuleho roka ...... ...ja prave macerujem vyhonky smreku na sirupcek proti kaslu ....varila som aj sedmikraskovy ....veru aj medik budeme uz stacat coskoro prvy ....vcelicky sa snazia ..... dik Anicko sa isnpiraciu ....
    pekny dnik
    Mirka

    OdpovědětSmazat

Moc děkuji za návštěvu na mém blogu a milé komentáře. Anna