sobota 23. srpna 2014

Okurky a okurčičky...


Letos mi spadlo do klína 20 kg okurek a tak jsem se dala do zavařování.
Něco jsme snědli jen tak, ale většina se nakládala.
Nedovedla jsem si představit, kolik to bude práce... 20 kg už nikdy více :-))
Myslím, že 10 kg, maximálně 15 kg by stačilo a to jsem okurkožrout.
Bohužel v dosahu nebyl žádný ochotný pomocník, tak jsem se dala do práce sama ...



Dělala jsem dva druhy láku, nejprve s přípravkem DEKO:

1,75 l vody, 0,5 l 8 % octa, 120 g cukru,  obsah sáčku DEKO STERIL.
Vše 5 minut povaříme a na závěr ještě přidáme 20 tablet sacharinu.

Do každé sklenice dáme snítku kopru, kolečko cibule, 2 kolečka mrkve,
1 bobkový list, 5 kuliček pepře
Napěchujeme okurky, zalijeme lákem a sterilujeme 20 minut
při 80 - 90 °C. Poté obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.


Další lák na okurky jsem dělala podle tohoto receptu:
2 l vody, 0,6 l octa, 8 dkg soli, 15 dkg cukru, 1 lžíce hořčičného
semínka, 25 ks sacharinu.
Nejprve svaříme vodu s octem, solí, cukrem a hořčičným semínkem.
Opět vaříme asi 5 minut a do hotového nálevu přidáme 25 ks sacharinu.

Do sklenic dáme snítku kopru, křen podle chuti (já dávala 2 - 3 kolečka),
kolečko cibule, 3 kolečka mrkve, 10 kuliček pepře, 8 kuliček nového koření,
1 bobkový list ( pokud jsou lístky malé tak 2 ks).
Napěchujeme okurky, zalijeme lákem a sterilujeme 20 minut při 80 - 90°C.
Poté obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.


Se stejným lákem jsem dělala ještě pikantní okurkové řezy do malých skleniček.
Do každé skleničky přidáme jen feferonku a na plátky nakrájený stroužek česneku.
Množství je na vás, podle toho, jak má kdo rád pálivé.

... Uf, konečně mám hotovo :-))

13 komentářů:

  1. Aničko, okurky vypadají báječně..a ty sklenice jsou dokonalé! Inka

    OdpovědětVymazat
  2. Aničko, okurky budou určitě skvělé, ale ty sklenice s nálepkami jsou naprosto perfektní♥♥ Přeji krásný víkend.

    OdpovědětVymazat
  3. Oh, mňam! Okurky máme jen 1 x vložené. Nyní je čas sklizně a brýle Eionkoch zde naplní všechno, co je dobré ze zahrady.
    Nechte ho ochutnat vás a pozdravem Birgit

    OdpovědětVymazat
  4. Sklenice vypadají famózně,okurky budou určitě skvělé. Jak děláš ty etikety - to je naprostá bomba.

    OdpovědětVymazat
  5. Aničko, jsi pašák, vím o čem mluvím, mám za sebou taky 20kg okurek. Začala jsem ráno a končila o půlnoci. Ale za to pošmáknutí v zimě to stojí. A etikety máš božské, to já nemám :-(
    Měj se hezky, Radka

    OdpovědětVymazat
  6. No, Ani, ale teď už to máš za sebou a na zimu se můžeš směle těšit - máš super zásoby v krásných sklenkách :)
    Hezký zbytek víkendu! Jola

    OdpovědětVymazat
  7. Wspaniały zapas na zimę,etykiety super !!!
    Pozdrawiam.

    OdpovědětVymazat
  8. Aničko, 20 kg okurek to bylo práce. Máš cenzační etikety. M.

    OdpovědětVymazat
  9. Juuu Anko maš všetko tak krásne...fľaše aj etikety a uhorčičky super malinke ach to bude v zime pochúťka. Je to praca a 20 kilo ooooch...ale v zime sa zidu :-) Krásne dni prajem.

    OdpovědětVymazat
  10. Téda, máš krásný etikety.

    OdpovědětVymazat
  11. Bezva nápisy - stylové :) a okurčičky vypadají lahodně!

    OdpovědětVymazat
  12. Holky všem vám moc děkuji. Mějte se krásně.

    OdpovědětVymazat
  13. Aj ja mám rada uhorky, no tie etikety sú úžasné :)
    m.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu na mém blogu a milé komentáře. Anna