úterý 4. září 2012

Vánočka

Vánoce si sice ještě trochu počkáme, ale protože se mi množí dotazy na recept podle kterého dělám vánočku já, tak vkládám recept dostatečně v předstihu.
Je to můj osvědčený recept na vánočku, který jsem před hóóódně lety našla v jednom časopise
a  od té doby u nás zdomácněl.


Recept:
75 dkg hladké mouky, 5 dkg droždí, 15 dkg másla (Héry),
15 dkg cukru krupice, 3 žloutky, 1 bal. vanilkového cukru, 1 dkg soli,
mléko (asi 1/4 l, dávám od oka dle hustoty těsta)
citrónová kůra, muškát. oříšek, tlučený anýz (vánočka je krásně voňavá)
Dle chuti můžeme přidat rozinky a mandle.

Všechny suroviny před zpracováním mají být předehřáty na pokojovou
teplotu (asi 22 °C). Nedávejte vaječný bílek (celé vejce) do těsta - bílek
způsobuje tvrdost výrobků.
Do těsta není vhodný cukr hrubý krystal ani cukr moučka - dlouhá doba
rozpouštění, lepivost těsta.
Rozinky a sekané mandle přidáváme do těsta vždy až při přetužení
(přemíchání), aby rozinky zůstaly celistvé. Rozinky propereme a vysušíme.

Těsto připravujeme tužší, nelepivé a dobře vypracované. Do tohoto těsta vždy
připravujeme kvásek: droždí (rozdrobit), 1/3 z celkové dávky teplého mléka,
lžička cukru a trochu mouky. Vyšleháme řídkou hmotu a necháme vykynout v teple.
(Pozor na teplotu mléka, musí být teplé nikoliv horké , jinak se kvasinky v droždí
spálí a kvásek nevykyne.) Přidáme ostatní suroviny kromě tuku a mísíme těsto.
Vlažný rozpuštěný tuk  přidáme jako poslední, až jsou všechny suroviny spojeny.
Výrobky jsou kypřejší. Těsto alespoň 2x přetužíme (přemícháme), vždy po řádném
nakynutí, aby upletené vánočky měly bezvadný tvar.
Vykynuté těsto rozdělíme na stejně velké kusy. Počet záleží na tom jak budete plést.
Já pletu spodní díl ze čtyř pramenů, střední díl ze tří a vrchní díl ze dvou pramenů.
Potřebuji tedy devět dílů.  Jednotlivé díly necháme ještě asi 5 minut přikryté utěrkou
 nakynout.
Z kousků těsta vyvalujeme  pokud možno stejnoměrné prameny dlouhé asi 40 - 60 cm
dlouhé - dle velikosti vánočky, které splétáme.
Je vhodné úzkým válečkem na upleteném spodním dílu upravit tzv. lůžko,
kolébku prostřední díl - usazujeme jej tak, aby jednotlivé záhyby pramenu měly
opačný směr, nežli u spodního dílu. Na středním dílu opět upravíme lůžko pro vrchní
díl, aby vánočka při kynutí a hlavně při pečení "nesjela" do strany. Proti této vadě
se často vánočky po upletení propichují - jistí kousky špejlí vpředu, vzadu a uprostřed.
Upletené vánočky klademe na čistý pomaštěný plech nebo na pomaštěný papír
a na plech. Vánočky přikryjeme, aby neokoraly a necháme v teple nakynout 35 - 45 min.
Těsně před pečením vánočku potíráme rozšlehaným vejcem a můžeme ji posypat
hoblovanými mandlemi nebo sekanými vlašskými jádry.
Sekané vlašské ořechy nedávejte do těsta namísto mandlí. V těstě by vznikly
tmavé pruhy, které se ani pečením neodstraní. Do těsta pouze sekané mandle,
sekaná vlašská jádra pouze na sypání povrchu kromě mandlí.
Protože se jedná o těsto bohaté na cukr a tuk, výrobky se těžko propékájí, ale velmi
rychle "barví" na povrchu. Je třeba péci opatrně při teplotě asi 190 °C.
Vánočka o hmotnosti 500 g se peče asi 30 - 35 min, o hmotnosti 1 kg asi 55 - 60 minut.
Pokud by před touto dobou měl povrch již kaštanovou barvu, je třeba vánočku v troubě
překrýt papírem na pečení nebo alobalem - další zabarvování povrchu se téměř zastaví.
Kůrka nesmí být silně hnědá nebo spálená - hořká chuť. Propečenost vnitřku vánočky zjistíme vpíchnutím kousku špejle - ihned vytáhneme - povrch špejle musí být suchý,
bez kousků syrového těsta. Po upečení musí vánočka řádně vychladnout na suchém
 prkénku - desce, nejlépe přikryté utěrkou. Před podáváním posypeme směsí
moučkového a vanilkového cukru. Nebo jen moučk. cukrem.
Dobrou chuť!



1 komentář:

  1. Aničko, tvoje vánočky jsou úžasné. Moje se zrovna peče a jako každý rok, čekám s napětím jak dopadnou. Přeji ti krásné prožití vánočních svátků a děkuji za tvoje milé návštěvy.
    Iva

    OdpovědětSmazat

Moc děkuji za návštěvu na mém blogu a milé komentáře. Anna