neděle 31. července 2016

Skořicové ovesné sušenky

Tak nám ta neděle hezky začala, u nás je bouřka a lijavec jako blázen.
Původně jsem měla plány něco dělat na zahrádce, ale nakonec
jsem skončila v kuchyni :-)
Občas se snažím péct aspoň trošku zdravěji 
a tak jsem dnes zkoušela ovesné sušenky z celozrnné mouky.
Rodinka se do sušenek pustila a snědené byly raz dva.
Pár kousků jsem ubránila vlastním tělem pro ségru na odpoledne,
aby měla také něco ke kafíčku, až přijede na návštěvu.
Při pečení se nám krásně provoněl celý dům a trošku mi to 
připomnělo Vánoce. Na ty si naštěstí ještě trochu počkáme :-)

 

 Tady je recept:

250 g ovesných vloček
190 g pšeničné celozrnné mouky
250 g třtinového cukru (může být i normální cukr krupice)
220 g másla
2 vejce
1 lžička vanilkového extraktu (nebo vanilkový cukr)
1 lžička sody
1 lžička mleté skořice
1/2 půl lžičky soli
100 g nasekaných vlašských ořechů
(můžou být i jiné, nebo směs různých ořechů, případně hrozinek)


Postup:
V míse našleháme změklé máslo s cukrem vejci a vanilkovým extraktem
(nebo vanilkovým cukrem). Zvlášť smícháme celozrnnou 
pšeničnou mouku se sodou, skořicí a solí 
a přidáme do máslového základu. Vše promícháme, nakonec přidáme 
ovesné vločky a nasekané ořechy (případně směs ořechů. hrozinky...)
a znovu promícháme.
Z těsta tvarujeme kuličky velikosti vlašského ořechu, které vkládáme 
na plech vyložený pečícím papírem a lehce je z vrchu zmáčkneme,
aby vznikla placka. Stačí opravdu jen lehce, sušenky se v troubě ještě trošku
rozplácnou (roztečou). Děláme větší mezery, aby se nám sušenky nespekly.
Nebo můžeme tvarovat dvěma lžičkami malé hrudky, 
které také trochu splácneme.
Pečeme asi 10 minut na 180°C. Já mám horkovzdušnou troubu,
vy přizpůsobte pečení té vaší.
Po vychladnutí skladujeme ve vzduchotěsné nádobě,
pokud nemáte doma kobylky jako já
a většinou není co skladovat :-)
Z této dávky jsem měla 107 ks sušenek, ale záleží na velikosti.


Dobrou chuť.

12 komentářů:

  1. Aničko,sušenky vypadají lákavě. Určitě vyzkouším. Posílám pozdrav. Marie

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji Maruško, určitě je vyzkoušej :-)

      Smazat
    2. Aničko, tak už jsem je upekla. Mizí rychlostí blesku. M.

      Smazat
    3. Maruško, to mám velkou radost. Děkuji za zpětné info. To vždycky potěší :-)

      Smazat
  2. Ani, mám podobný recept a také mizí rychlostí blesku. A ano, i u nás byla bouře a liják a to já mám moooc ráda. Občas je to fajn - měla jsem v plánu úklid, ale v takovém počasí se hlavně sedí zticha a poslouchá hřmění :) :) Ani, přeji Ti krásnou neděli a celé léto! Pa, Jola

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Jolanko, já jsem si tu dnešní bouřku také docela užívala. Ani se mi moc nechtělo ven z postele. Já při dešti nejraději čtu nějakou pěknou knížku, k tomu zelený čaj nebo karamelové kafíčko, zachumlám se a ponořím do děje knížky :-)

      Smazat
  3. Anny, vločkové dělám celkem často, musím zkusit tu záměnu mouky, zatím je peču jen z bílé...
    Přeji hezký večer, Helena

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Helenko, určitě vyzkoušej celozrnnou mouku a dej vědět jak ti chutnalo. Hezký večer.

      Smazat
  4. Aničko, jakékoliv ovesné sušenky peču moc ráda ;) a jdou u nás na dračku :)) a mouku dávám celozrnou do všeho :) Jsou výborné i po delší době :) Tvůj recept určitě vyzkouším ;) Krásný den ;)

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Zdeni, já s celozrnnou moukou teprve začínám, ale moc mě to baví a ještě víc mi chutná :-)
      Hezký den A.

      Smazat
  5. Aničko, sušenky vypadají báječně, píši se recept a vyzkouším. Měj se hezky Iva

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Ivčo, určitě vyzkoušej :-) a děkuji za nakouknutí.

      Smazat

Moc děkuji za návštěvu na mém blogu a milé komentáře. Anna