středa 7. prosince 2022

Veječný koňak pro mlsné jazýčky

 


Dnes tu mám recept na vaječný koňak pro mlsoně :-)

Tento likér je luxusní, jemný, krásně voní po vanilce

a může se hodit i jako dárek.

 Určitě se vyplatí koupit vanilkový lusk, 

ta vůně a chuť je neodolatelná a nezaměnitelná.


Suroviny:

4 žloutky

1/4 l kondenzovaného slazeného mléka

300 ml  plnotučného mléka (může být i smetana)

1/4 l finské vodky (samozřejmě může být i jiný alkohol)

1 vanilkový lusk  (pokud je nouze tak vanilkový cukr)


Žloutky našleháme ve vodní lázni s kondenzovaným mlékem,

po našlehání dáme pryč s plotny 

a po částech přidáváme ostatní suroviny.

 Z vanilkového lusku vydlabeme dřeň, kterou 

 přidáme do koňaku a ještě chvilku pořádně šleháme.

Pak koňak nalejeme do lahve a vydlabaný lusk vložíme také.

Vůně a chuť bude ještě intenzivnější. Necháme pár dní 

v lednici rozležet a můžeme podávat nebo darovat....


8 komentářů:

  1. Aničko, vypadá úžasně a věřím, je to je dobrota. Když zbude čas, ráda vyzkouším...
    Moc tě zdravím a přeji krásné adventní dny, Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Aničko, vypadá lákavě a určitě bude výborný.

    OdpovědětVymazat
  3. Tak to vypadá skvěle, já vaječňák pravda také miluji, je to jedna z těch nejlepších lehkých alkoholových pochoutek, které si dávám na počkání na baru když nejde zrovna okolo někdo z rodiny. Nestálo by za to se podívat na iplody.cz a okořenit to ještě nějaký kandovaným ovocem?

    OdpovědětVymazat
  4. Vaše tvořeníčko je hvězdné, je vidět že vás to baví a také vám to jde. Ještě si tak ale říkám že vám tam chybí kalabasa a nějaký moc dobrý čaj, nezkoušeli jste někdy vařit něco co vás nabudí?

    OdpovědětVymazat
  5. Letos jsem zkoušela nový recept a teda musím říct, že se po něm jenom zaprášilo a na Silvestra už nezbylo. Manželovi zachutnal natolik, že jenom půl lahve vypil při sledování Oktagon turnaje se sousedem. Dělala jsem si z nich srandu, že to mají fakticky chlapské pití k těm zápasům. :-D Ale výhoda byla, že to nebylo moc alkoholové, takže prostě žádné vypínáky.

    OdpovědětVymazat
  6. U nás nesmí vaječňák chybět na žádné rodinné oslavě. Proto byla tahle dobrota i na naší svatbě, protože moje maminka dělá ten nejlepší a bez něj by to nebylo ono. Všichni svatebčané se po něm mohli utlouct, a dokonce ho neodmítl ani svatební kameraman. I přesto měl pevnou ruku a natočil celý den perfektně.

    OdpovědětVymazat
  7. Mně se bohužel vloni moc nepovedl a i když jsem ho měla v lednici, tak zkysnul. Asi jsem dala nějaká horší vejce, nebo nevím. Je pravda, že jsem je kupovala v obchodě a nebyly domácí, takže kdo ví, co to bylo. Ono když máte dneska drůbežárnu spíš ve formě výrobní haly na maso a vytrácí se z toho takové to poctivé zemědělství, tak je to fakt těžké.

    OdpovědětVymazat
  8. Vaječný koňak vypadá skvěle! Po takovém pohoštění by si člověk zasloužil odpočinek. Představte si večerní relaxaci ve venkovní sauně – teplý dřevěný interiér, klidná zahrada a pohoda po dobrém jídle. To by byl ideální závěr dne.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu na mém blogu a milé komentáře. Anna