pátek 23. ledna 2015

Dort Jadran


Občas doma vzpomínáme na dort Jadran, byl to dort mého dětství,
který jsem milovala a můj manžel také.
Dnes už ho v cukrárnách nevídám
a pokud náhodou ano, tak je s rostlinnou šlehačkou
a to už není ono. Když už hřešíme, tak pořádně, s plnou parádou :-)
Manžel měl v neděli narozeniny, tak jsem se o něj pokusila.
Původní recept sice nemám, ale vůbec to nevadilo.
Dortík byl báječný, ani jsem nečekala, že bude mít tak velký úspěch.
Navíc jsme si krásně zavzpomínali na dětství.


A tady je recept, pokud se do něj budete chtít také pustit.


Suroviny:

Korpus:
4 vejce, 150 g polohrubé mouky, 2 lžíce kakaa, 1 vanilkový cukr,
120 g cukru krupice, 1/2 prášku do pečiva

Krém I.:
100 g nasekaných nebo hrubě umletých lískových ořechů, 250 ml mléka,
60 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 125 g  másla

Krém II.:
500 ml smetany ke šlehání, 2 ztužovače šlehačky

Lískové ořechy na ozdobu

Postup:

Nejprve si ušleháme žloutky s cukrem do pěny, přidáme vanilkový cukr,
polohrubou mouku smíchanou s kypřícím práškem do pečiva
a kakao. Nakonec přidáme sníh z bílků.
Těsto nalijeme do tukem vymazané a hrubou moukou
vysypané formy, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme
na 180°C cca 20 minut (samozřejmě respektujeme
zkušenosti s vlastní troubou). 
Upečený korpus ještě teplý vyklopíme a necháme vychladnout.

Po vychladnutí korpusu odkrojíme vrchní část (asi 1/3). Má to výhodu,
že nevadí, pokud se nám těsto trochu vyboulí :-) Vršek zatím odložíme stranou.

Nyní se pustíme do oříškového krému I. Mléko s cukrem svaříme,
přidáme nasekané ořechy a povaříme za stálého míchání asi 5 minut.
Necháme zchladnout a teď přijde řada na odkrojený vršek korpusu.
Plát pěkně rozdrobíme a vmícháme do ořechové hmoty. 
Měkké máslo vyšleháme a také vmícháme do vzniklé hmoty.
Krém rovnoměrně rozetřeme na korpus a dáme ztuhnout do lednice.


Po ztuhnutí dortu si ušleháme obě šlehačky se ztužovačem
a opět rovnoměrně rozetřeme na dort. Nezapomeneme si dát část šlehačky 
na stranu na ozdobu. Povrch pěkně urovnáme a zdobíme šlehačkou,
kterou jsme si odložili a lískovými oříšky.
 



Poměrně rychle se po dortu zaprášilo



Dobrou chuť! 




11 komentářů:

  1. juj, je krásny, manžel mal naozaj nádherný a chutný darček ... hneď by som sa dala pozvať ! ... a práve hlásia v rádiu, že dnes je deň koláčov, trefné :)

    OdpovědětVymazat
  2. Aničko, už si ukládám recept a určitě vyzkouším. Dort určitě výborně chutnal .M.

    OdpovědětVymazat
  3. Ani, ten vypadá úžasně! U nás se dorty nejedly a nejí :), tak vůbec neznám Jadran dort (tak ještě Míšu - objev našich dětí), ale do toho Tvého bych se hned zakousla :) Měj kouzelné dny a nádherný víkend! Jola

    OdpovědětVymazat
  4. Anny, ty jsi vzpomínala na dětství a já na teplo na Jadranu a hlavně na slunce...
    Dort vypadá úžasně, snad bude příležitost vyzkoušet ho!
    Hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
  5. K nakousnutí Aničko:-)

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj Aničko, také to byl dort mého mládí. Máš pravdu, dnešní dorty plněné rostlinou šlehačkou už nejsou tak dobré.
    Recept si uložím a určitě ho časem vyzkouším.
    Iva

    OdpovědětVymazat
  7. Aničko, ten dortík je úžasný a určitě taky báječně chutná. Dcera bude mít v březnu svátek, tak ho určitě vyzkouším. Přeji krásnou neděli. pa Jitka

    OdpovědětVymazat
  8. Aničko děkuju moc za recept ♥ dortík vypadá úžasně a určitě byl výborný :o)
    Měj se moc hezky.Martina

    OdpovědětVymazat
  9. Toto poznám a je to veľká dobrota :)

    OdpovědětVymazat
  10. Aničko, dortík neznám, ale vypadá tak báječně že ho o víkendu upeču. Přijedou mladí, tak ať si smlsnou :-))Pa Hana

    OdpovědětVymazat
  11. Dort vypadá dobře. Hned bych si nabídla

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu na mém blogu a milé komentáře. Anna