pátek 23. ledna 2015

Dort Jadran


Občas doma vzpomínáme na dort Jadran, byl to dort mého dětství,
který jsem milovala a můj manžel také.
Dnes už ho v cukrárnách nevídám
a pokud náhodou ano, tak je s rostlinnou šlehačkou
a to už není ono. Když už hřešíme, tak pořádně, s plnou parádou :-)
Manžel měl v neděli narozeniny, tak jsem se o něj pokusila.
Původní recept sice nemám, ale vůbec to nevadilo.
Dortík byl báječný, ani jsem nečekala, že bude mít tak velký úspěch.
Navíc jsme si krásně zavzpomínali na dětství.


A tady je recept, pokud se do něj budete chtít také pustit.


Suroviny:

Korpus:
4 vejce, 150 g polohrubé mouky, 2 lžíce kakaa, 1 vanilkový cukr,
120 g cukru krupice, 1/2 prášku do pečiva

Krém I.:
100 g nasekaných nebo hrubě umletých lískových ořechů, 250 ml mléka,
60 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 125 g  másla

Krém II.:
500 ml smetany ke šlehání, 2 ztužovače šlehačky

Lískové ořechy na ozdobu

Postup:

Nejprve si ušleháme žloutky s cukrem do pěny, přidáme vanilkový cukr,
polohrubou mouku smíchanou s kypřícím práškem do pečiva
a kakao. Nakonec přidáme sníh z bílků.
Těsto nalijeme do tukem vymazané a hrubou moukou
vysypané formy, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme
na 180°C cca 20 minut (samozřejmě respektujeme
zkušenosti s vlastní troubou). 
Upečený korpus ještě teplý vyklopíme a necháme vychladnout.

Po vychladnutí korpusu odkrojíme vrchní část (asi 1/3). Má to výhodu,
že nevadí, pokud se nám těsto trochu vyboulí :-) Vršek zatím odložíme stranou.

Nyní se pustíme do oříškového krému I. Mléko s cukrem svaříme,
přidáme nasekané ořechy a povaříme za stálého míchání asi 5 minut.
Necháme zchladnout a teď přijde řada na odkrojený vršek korpusu.
Plát pěkně rozdrobíme a vmícháme do ořechové hmoty. 
Měkké máslo vyšleháme a také vmícháme do vzniklé hmoty.
Krém rovnoměrně rozetřeme na korpus a dáme ztuhnout do lednice.


Po ztuhnutí dortu si ušleháme obě šlehačky se ztužovačem
a opět rovnoměrně rozetřeme na dort. Nezapomeneme si dát část šlehačky 
na stranu na ozdobu. Povrch pěkně urovnáme a zdobíme šlehačkou,
kterou jsme si odložili a lískovými oříšky.
 



Poměrně rychle se po dortu zaprášilo



Dobrou chuť! 




12 komentářů:

  1. juj, je krásny, manžel mal naozaj nádherný a chutný darček ... hneď by som sa dala pozvať ! ... a práve hlásia v rádiu, že dnes je deň koláčov, trefné :)

    OdpovědětVymazat
  2. Aničko, už si ukládám recept a určitě vyzkouším. Dort určitě výborně chutnal .M.

    OdpovědětVymazat
  3. Ani, ten vypadá úžasně! U nás se dorty nejedly a nejí :), tak vůbec neznám Jadran dort (tak ještě Míšu - objev našich dětí), ale do toho Tvého bych se hned zakousla :) Měj kouzelné dny a nádherný víkend! Jola

    OdpovědětVymazat
  4. Anny, ty jsi vzpomínala na dětství a já na teplo na Jadranu a hlavně na slunce...
    Dort vypadá úžasně, snad bude příležitost vyzkoušet ho!
    Hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
  5. K nakousnutí Aničko:-)

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj Aničko, také to byl dort mého mládí. Máš pravdu, dnešní dorty plněné rostlinou šlehačkou už nejsou tak dobré.
    Recept si uložím a určitě ho časem vyzkouším.
    Iva

    OdpovědětVymazat
  7. Aničko, ten dortík je úžasný a určitě taky báječně chutná. Dcera bude mít v březnu svátek, tak ho určitě vyzkouším. Přeji krásnou neděli. pa Jitka

    OdpovědětVymazat
  8. Aničko děkuju moc za recept ♥ dortík vypadá úžasně a určitě byl výborný :o)
    Měj se moc hezky.Martina

    OdpovědětVymazat
  9. Toto poznám a je to veľká dobrota :)

    OdpovědětVymazat
  10. Aničko, dortík neznám, ale vypadá tak báječně že ho o víkendu upeču. Přijedou mladí, tak ať si smlsnou :-))Pa Hana

    OdpovědětVymazat
  11. Dort vypadá dobře. Hned bych si nabídla

    OdpovědětVymazat
  12. U nás v Ústí n.L. se mu říkalo VARNA, ale je to přesně on. Já ho dělávala dětem. Je opravdu vynikající !!!!!
    Udělejte si ho stojí to za to.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu na mém blogu a milé komentáře. Anna