Letos mi spadlo do klína 20 kg okurek a tak jsem se dala do zavařování.
Něco jsme snědli jen tak, ale většina se nakládala.
Nedovedla jsem si představit, kolik to bude práce... 20 kg už nikdy více :-))
Myslím, že 10 kg, maximálně 15 kg by stačilo a to jsem okurkožrout.
Bohužel v dosahu nebyl žádný ochotný pomocník, tak jsem se dala do práce sama ...
Dělala jsem dva druhy láku, nejprve s přípravkem DEKO:
1,75 l vody, 0,5 l 8 % octa, 120 g cukru, obsah sáčku DEKO STERIL.
Vše 5 minut povaříme a na závěr ještě přidáme 20 tablet sacharinu.
Do každé sklenice dáme snítku kopru, kolečko cibule, 2 kolečka mrkve,
1 bobkový list, 5 kuliček pepře
Napěchujeme okurky, zalijeme lákem a sterilujeme 20 minut
při 80 - 90 °C. Poté obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Další lák na okurky jsem dělala podle tohoto receptu:
2 l vody, 0,6 l octa, 8 dkg soli, 15 dkg cukru, 1 lžíce hořčičného
semínka, 25 ks sacharinu.
Nejprve svaříme vodu s octem, solí, cukrem a hořčičným semínkem.
Opět vaříme asi 5 minut a do hotového nálevu přidáme 25 ks sacharinu.
Do sklenic dáme snítku kopru, křen podle chuti (já dávala 2 - 3 kolečka),
kolečko cibule, 3 kolečka mrkve, 10 kuliček pepře, 8 kuliček nového koření,
1 bobkový list ( pokud jsou lístky malé tak 2 ks).
Napěchujeme okurky, zalijeme lákem a sterilujeme 20 minut při 80 - 90°C.
Poté obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Se stejným lákem jsem dělala ještě pikantní okurkové řezy do malých skleniček.
Do každé skleničky přidáme jen feferonku a na plátky nakrájený stroužek česneku.
Množství je na vás, podle toho, jak má kdo rád pálivé.
... Uf, konečně mám hotovo :-))
Aničko, okurky vypadají báječně..a ty sklenice jsou dokonalé! Inka
OdpovědětVymazatAničko, okurky budou určitě skvělé, ale ty sklenice s nálepkami jsou naprosto perfektní♥♥ Přeji krásný víkend.
OdpovědětVymazatOh, mňam! Okurky máme jen 1 x vložené. Nyní je čas sklizně a brýle Eionkoch zde naplní všechno, co je dobré ze zahrady.
OdpovědětVymazatNechte ho ochutnat vás a pozdravem Birgit
Sklenice vypadají famózně,okurky budou určitě skvělé. Jak děláš ty etikety - to je naprostá bomba.
OdpovědětVymazatAničko, jsi pašák, vím o čem mluvím, mám za sebou taky 20kg okurek. Začala jsem ráno a končila o půlnoci. Ale za to pošmáknutí v zimě to stojí. A etikety máš božské, to já nemám :-(
OdpovědětVymazatMěj se hezky, Radka
No, Ani, ale teď už to máš za sebou a na zimu se můžeš směle těšit - máš super zásoby v krásných sklenkách :)
OdpovědětVymazatHezký zbytek víkendu! Jola
Wspaniały zapas na zimę,etykiety super !!!
OdpovědětVymazatPozdrawiam.
Aničko, 20 kg okurek to bylo práce. Máš cenzační etikety. M.
OdpovědětVymazatJuuu Anko maš všetko tak krásne...fľaše aj etikety a uhorčičky super malinke ach to bude v zime pochúťka. Je to praca a 20 kilo ooooch...ale v zime sa zidu :-) Krásne dni prajem.
OdpovědětVymazatTéda, máš krásný etikety.
OdpovědětVymazatBezva nápisy - stylové :) a okurčičky vypadají lahodně!
OdpovědětVymazatHolky všem vám moc děkuji. Mějte se krásně.
OdpovědětVymazatAj ja mám rada uhorky, no tie etikety sú úžasné :)
OdpovědětVymazatm.