úterý 23. října 2012

Skořicové uzlíky


Včera jsme dělali k večeři smažené skořicové uzlíky.
Je to vlastně jen těsto na cukrářské koblihy. Děti i náš děda měli
boule za ušima. Musíme zase brzy zopakovat.
Tentokrát jsem zadělávala těsto v pekárně a tak s tím nebylo
 ani moc práce.




Suroviny:
500 g polohrubé mouky, 40 g droždí, 250 ml vlažného mléka,
50 g cukru krupice, 2 lžíce oleje, 2 žloutky, 1/2 lžičky soli,
20 ml rumu
Postup:
Mouku prosejeme do mísy a uděláme do ní uprostřed důlek.
Rozdrobíme droždí, zalieme trochou mléka, přidáme lžíci cukru
a promícháme s trochou mouky. Přikryjeme a necháme v teple
15 minut vzejít kvásek. Přidáme zbytek cukru, olej, žloutky,
sůl, zbývající mléko, rum a všechno zpracujeme v hladké
těsto. Necháme ještě asi 30 minut kynout.
Z těsta vyvalujeme pramínky asi 10 cm dlouhé a uvážeme z nich
 uzlíky. Necháme ještě asi 15 minut kynout.
Zvolna smažíme v oleji vyhřátém asi na 175°C tak, aby plavaly
po obou stranách.
Po usmažení necháme na ubrousku okapat a obalíme ve skořicovém cukru.
Toto množství vystačilo asi na 26 kousků, ale to záleží
na velikosti uzlíků.

1 komentář:

Moc děkuji za návštěvu na mém blogu a milé komentáře. Anna