neděle 14. října 2012

Tlačený perník

Dnes jsem trošku nacvičovala na Vánoce. Již před nějakou dobou jsem si pořídila nádherné vyřezávané dřevěné formičky na perníčky.
Jsou od pana Slavíka, řezbáře, který má obchůdek na hradě Křivoklát.


Pojďte si vyzkoušet, jak chutnaly Vánoce v časech našich babiček.
  
          



       
Suroviny:
70 g másla, 100 g medu, 50 g cukru krupice, lžíce perníkového koření,
lžička mleté skořice, lžička citronové kůry, lžička octa, 1 vejce,
300 - 350 g hladké mouky, (kakao)

Rozehřejte 70 g másla, 100 g medu, 50 g cukru, do zchladlé
směsi vmíchejte lžíci perníkového koření, lžičku skořice,
lžičku citronové kůry, lžičku octa a 1 vejce.
Pokud budete chtít mít perníčky tmavší, přidejte lžíci kakaa.
Nalijte do mísy, postupně přidávejte  300 až 350 g hladké mouky,
 dobře propracujte, až vznikne vláčné, spíš tužší těsto.
Zabalte ho do fólie a nechte nejlépe do druhého dne, ale i déle
rozležet. Pak těsto znovu propracujte, odebírejte kousky
a vtlačte do formiček. Já mám formičky již krásně promaštěné a nemusela jsem vůbec vysypávat moukou. Těsto šlo krásně vydloubnout ven. Naskládejte na plech a upečte v předehřáté troubě.
Já pekla v horkovzdušné troubě na 180°C.
Horké téměř upečené perníky potřeme rozšlehaným vajíčkem, dáme ještě na chvilku do trouby.
Vychladlé perníčky dejte nejlépe do plechové dózy na pár dní rozležet.
Proces změknutí perníčků urychlíte, když přidáte do krabičky
spolu s perníčky kousek jablka.

Pokud nemáte dřevěné formičky, klidně můžete použít
i plechové (na pracny).

2 komentáře:

Moc děkuji za návštěvu na mém blogu a milé komentáře. Anna