pondělí 13. července 2015

Jahodovotřešňové bláznění a sedmikráskový med


Sezóna jahod a trešní  bude pomalu končit a tak se u nás 
sklízelo, marmeládovalo, sirupovalo a vůbec zavařovalo o stošest.
Dokonce jsem ještě stihla i sedmikráskový medík.
Ještě mám naložené třešně v alkoholu, ze kterých bude
jemný likér. Už se na něj moc těším :-)



Jahodovotřešňová marmeláda.
Jahody a třešně jsou přesně půl na půl. Marmeláda má krásnou 
temně červenou barvičku. Tuto kombinaci dělám letos
poprvé a jsem z ní nadšená.



Sedmikráskový med
Dělala jsem ho stejně jako pampeliškový zde: jen květů bylo asi 800 ks
a přidala jsem celou skořici a jeden citrón nahradila pomerančem.
Vyzkoušejte, je to dobrota.


Jahodová marmeláda

Ještě jedna jahodová marmeláda, tentokrát dia.
Máme v rodině diabetika, tak ať si může také trošku zamlsat :-)


Třešňový sirup
Letos jsem vyzkoušela jeho výrobu pomocí cukru 
na výrobu sirupu od firmy Korunní.


A nakonec jahodová marmeláda s třešněmi a vanilkou.
Tady je většinový podíl jahod 800 g , třešní 200 g 
a jeden celý vanilkový lusk. Marmeláda je slaďoučká
a krásně voňavá.


Tady se už louhují třešničky v alkoholu. To bude mňamka :-)


 Tak to je pro dnešek všechno, já jdu zase juknout k vám,
co pěkného kutíte nebo dobrého kuchtíte.
Mějte se krásně !



18 komentářů:

  1. Aničko, to je paráda. Máš to krásně nazdobené. M.

    OdpovědětVymazat
  2. Je fakt že je to luxusní balení, poradila by jsi mi prosím jak na třešňový sirup? Mám od sousedů půl třešně na naší zahřadě a ráda bych jí využila když už je :) Moc děkuju předem R.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Radanko, jak jsem psala použila jsem cukr na výrobu sirupů který obsahuje kromě řepného cukru a kyseliny citronové ještě pektinázu, což je látka, zabraňující přílišnému želírování, způsobenému vlastním pektinem v ovoci. Nejsou v něm žádné konzervanty, barviva ani dochucovadla. Vyrábí ho f. Korunní. Postup byl jednoduchý:
      třešně vypeckujeme potřebujeme 1 kg (váženo po odpeckování), zalijeme 1/2 l vody a povaříme 5-10 minut. Necháme vychladnout, přidáme 1 kg cukru na výrobu sirupu a necháme přes noc v chladu. Šťávu vylisujeme
      a přecedíme přes jemné sítko nebo plátno. Potom sirup přivedeme k varu a povaříme asi 3 minuty.Horký sirup nalijeme do sterilních lahví. sirup je možné ještě na pár minut zavařit, ale pokud ho nalijeme ještě horký do sklenic, tak to není nutné. Skladujeme někde v chladu, já dávám do sklepa. Po otevření již skladuji v lednici a měl by se rychle spotřebovat, jako vše již otevřené :-) Loni jsem sirup dělala s obyčejným cukrem, ale neměla jsem pektinázu a trošku mi zželíroval a tak jsem tuto novinku mezi cukry uvítala ( cukr jsem koupila v Globusu). Jsou dva druhy. Jeden je na bylinky(zelené balení) a druhý na bobulovaté ovoce (červený). Snad jsem trošku pomohla. A.

      Vymazat
    2. Vyborne moc dekuju tak snad jej taky spacham :-)

      Vymazat
  3. Aničko,moc pěkná zásoba na zimu. Nádherné nálepky a visačky.Z.

    OdpovědětVymazat
  4. Super zavařování. Já budu ještě pokračovat. Pomalu se přesunu od ovoce k zelenině.
    Pa Martina

    OdpovědětVymazat
  5. Anicko, uzasa zasoba. Vse vypada primo skvostne..moc se mi libi tve nalepky..je to skvely napad..preji moc krasne dny..Inka

    OdpovědětVymazat
  6. Anny, tak to je teda super zásobička a moc se mi líbí etikety.
    Krásný den ... Věra

    OdpovědětVymazat
  7. Ani, asi se příští rok vnutím k Tobě do služby, abych se už konečně toto také jednou naučila. Vypadá to úžasně a věřím, že ještě lépe chutná! Máte nádherné zásoby :) Tak ať krásně slouží :) Pa, Jola

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jolanko, klidně přijď :-) Měj se krásně Anny

      Vymazat
  8. Aničko dnes jsem po delší době navštívila Tvůj úžasný blog.Je to fantastické jaká si hospodyňka a jak myslíš když se zima zeptá,Ty Tvoje mňamky mne úplně zaskočily,Léto je v plném proudu a Ty už máš přípravu na zimu,taky jsem to tak dříve dělala teď už mě to ani nebaví, jen pokračuj je vidět že Tě to moc baví a v zimě všechno dobré.Hodně zdaru! Luďka.

    OdpovědětVymazat
  9. Aničko, to je marmeládové nadělení. Krásné napohled a jak musí chutnat. Také jsem se letos do marmelád dala a mám z nich radost. Aničko, měj se hezky - přeji ti krásné léto
    IvA

    OdpovědětVymazat
  10. Pááni ... až se zima zeptá, ta bude koukat:-)))

    OdpovědětVymazat
  11. Anny, páni, vzorná hospodyňka. Nejen, že to je samá dobrota, ale to balení - prostě krása!
    Měj hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
  12. Teda Aničko - to je radost se podívat na tvé zavařeniny - kolik času jsi jimi strávila a jak jsi je zvládla krásně nazdobit a vyfotit - samé pochoutky jsi udělala. Jsi šikulka.
    Měj se hezky a přeji ti krásné léto.
    Iva

    OdpovědětVymazat
  13. Aničko, tady je tolik inspirace, až se z toho točí hlava. Mám co dohánět. Krásné etikety na skleničkách mě dostaly do kolen. Smekám.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu na mém blogu a milé komentáře. Anna