Sezóna jahod a trešní bude pomalu končit a tak se u nás
sklízelo, marmeládovalo, sirupovalo a vůbec zavařovalo o stošest.
Dokonce jsem ještě stihla i sedmikráskový medík.
Ještě mám naložené třešně v alkoholu, ze kterých bude
jemný likér. Už se na něj moc těším :-)
Jahodovotřešňová marmeláda.
Jahody a třešně jsou přesně půl na půl. Marmeláda má krásnou
temně červenou barvičku. Tuto kombinaci dělám letos
poprvé a jsem z ní nadšená.
Sedmikráskový med
Dělala jsem ho stejně jako pampeliškový zde: jen květů bylo asi 800 ks
a přidala jsem celou skořici a jeden citrón nahradila pomerančem.
Vyzkoušejte, je to dobrota.
Dělala jsem ho stejně jako pampeliškový zde: jen květů bylo asi 800 ks
a přidala jsem celou skořici a jeden citrón nahradila pomerančem.
Vyzkoušejte, je to dobrota.
Jahodová marmeláda
Ještě jedna jahodová marmeláda, tentokrát dia.
Máme v rodině diabetika, tak ať si může také trošku zamlsat :-)
Třešňový sirup
Letos jsem vyzkoušela jeho výrobu pomocí cukru
na výrobu sirupu od firmy Korunní.
A nakonec jahodová marmeláda s třešněmi a vanilkou.
Tady je většinový podíl jahod 800 g , třešní 200 g
a jeden celý vanilkový lusk. Marmeláda je slaďoučká
Aničko, to je paráda. Máš to krásně nazdobené. M.
OdpovědětVymazatMaruško, moc děkuji :-)
VymazatJe fakt že je to luxusní balení, poradila by jsi mi prosím jak na třešňový sirup? Mám od sousedů půl třešně na naší zahřadě a ráda bych jí využila když už je :) Moc děkuju předem R.
OdpovědětVymazatRadanko, jak jsem psala použila jsem cukr na výrobu sirupů který obsahuje kromě řepného cukru a kyseliny citronové ještě pektinázu, což je látka, zabraňující přílišnému želírování, způsobenému vlastním pektinem v ovoci. Nejsou v něm žádné konzervanty, barviva ani dochucovadla. Vyrábí ho f. Korunní. Postup byl jednoduchý:
Vymazattřešně vypeckujeme potřebujeme 1 kg (váženo po odpeckování), zalijeme 1/2 l vody a povaříme 5-10 minut. Necháme vychladnout, přidáme 1 kg cukru na výrobu sirupu a necháme přes noc v chladu. Šťávu vylisujeme
a přecedíme přes jemné sítko nebo plátno. Potom sirup přivedeme k varu a povaříme asi 3 minuty.Horký sirup nalijeme do sterilních lahví. sirup je možné ještě na pár minut zavařit, ale pokud ho nalijeme ještě horký do sklenic, tak to není nutné. Skladujeme někde v chladu, já dávám do sklepa. Po otevření již skladuji v lednici a měl by se rychle spotřebovat, jako vše již otevřené :-) Loni jsem sirup dělala s obyčejným cukrem, ale neměla jsem pektinázu a trošku mi zželíroval a tak jsem tuto novinku mezi cukry uvítala ( cukr jsem koupila v Globusu). Jsou dva druhy. Jeden je na bylinky(zelené balení) a druhý na bobulovaté ovoce (červený). Snad jsem trošku pomohla. A.
Vyborne moc dekuju tak snad jej taky spacham :-)
VymazatAničko,moc pěkná zásoba na zimu. Nádherné nálepky a visačky.Z.
OdpovědětVymazatSuper zavařování. Já budu ještě pokračovat. Pomalu se přesunu od ovoce k zelenině.
OdpovědětVymazatPa Martina
Anicko, uzasa zasoba. Vse vypada primo skvostne..moc se mi libi tve nalepky..je to skvely napad..preji moc krasne dny..Inka
OdpovědětVymazatty štítky máš teda vymakné (y)
OdpovědětVymazatAnny, tak to je teda super zásobička a moc se mi líbí etikety.
OdpovědětVymazatKrásný den ... Věra
Ani, asi se příští rok vnutím k Tobě do služby, abych se už konečně toto také jednou naučila. Vypadá to úžasně a věřím, že ještě lépe chutná! Máte nádherné zásoby :) Tak ať krásně slouží :) Pa, Jola
OdpovědětVymazatJolanko, klidně přijď :-) Měj se krásně Anny
VymazatAničko dnes jsem po delší době navštívila Tvůj úžasný blog.Je to fantastické jaká si hospodyňka a jak myslíš když se zima zeptá,Ty Tvoje mňamky mne úplně zaskočily,Léto je v plném proudu a Ty už máš přípravu na zimu,taky jsem to tak dříve dělala teď už mě to ani nebaví, jen pokračuj je vidět že Tě to moc baví a v zimě všechno dobré.Hodně zdaru! Luďka.
OdpovědětVymazatAničko, to je marmeládové nadělení. Krásné napohled a jak musí chutnat. Také jsem se letos do marmelád dala a mám z nich radost. Aničko, měj se hezky - přeji ti krásné léto
OdpovědětVymazatIvA
Pááni ... až se zima zeptá, ta bude koukat:-)))
OdpovědětVymazatAnny, páni, vzorná hospodyňka. Nejen, že to je samá dobrota, ale to balení - prostě krása!
OdpovědětVymazatMěj hezký večer, Helena
Teda Aničko - to je radost se podívat na tvé zavařeniny - kolik času jsi jimi strávila a jak jsi je zvládla krásně nazdobit a vyfotit - samé pochoutky jsi udělala. Jsi šikulka.
OdpovědětVymazatMěj se hezky a přeji ti krásné léto.
Iva
Aničko, tady je tolik inspirace, až se z toho točí hlava. Mám co dohánět. Krásné etikety na skleničkách mě dostaly do kolen. Smekám.
OdpovědětVymazat