pondělí 3. září 2012

Domácí slaný dort

Před několika lety jsem našla v časopise "Knihovnička - recepty"
super recept na domácí slaný dort




Dort jsem naplnila sýrovo - česnekovou pomazánkou




RECEPT NA KORPUS:
Kynuté těsto: 500 g hladké mouky, 1 balíček sušeného droždí (10g),  1 lžička cukru,
290 ml mléka, 1 lžíce oleje, 1 lžička citrónové šťávy, 1 vejce, 2 lžičky soli

Z mouky s trochou cukru a droždí, oleje, vejce, citrónové šťávy, soli a mléka zadělejte těsto v jediném kroku (můžete použít i pekárnu). Těsto přendejte do kulaté dortové formy o průměru 24
až 26 cm (výhodou je, že můžete použít i jakýkoliv jiný tvar - srdce, podkovu...)
a nechte v teple hodinu kynout.
Poté pečte v troubě 45 minut na 180 stupňů. Po vychladnutí korpus 2x překrojte.
Než zcela vychladne, umíchejte si libovolnou pomazánku ( já nejčastěji používám
sýrovo - česnekovou). Máme ji nejraději a výtečně se osvědčila.
Na spodní plát naneste pomazánku, vrstvu uhlaďte a poklaďte kolečky nakrájených
natvrdo uvařených vajec. Opět potřete pomazánkou a přiklopte střední díl korpusu.
Na něj pak opět natřete pomazánku , vrstvu poklaďte kolečky nějaké oblíbené klobásy
a opět natřete pomazánkou. Přiložte třetí plát korpusu a celý základ dortu opět potřete
pomazánkou nebo pomazánk. máslem. (Dort můžete plnit i několika
 různými pomazánkami). Nakonec zdobíme podle fantazie.

7 komentářů:

  1. Skvěle popsaný recept. B.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, jsem ráda, že je pochopitelný. Ale základ je z časopisu.

      Vymazat
  2. dělala jsem ho s dcerou podle tohoto návodu pro kamarádku a byl moc dobrý.Namazaný pomazánkovým máslem a ozdobený salámem,šunkou a sýrem.Děkuji za inspiraci.Všichni měli radost.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je super, že se povedl a chutnal. Je fo fajn, mít doma zdatnou pomocnici . U nás se do kuchyně nikdo nežene. Pa A.

      Vymazat
  3. Máte moc fajn recepty. Škoda, že nemá člověk každý den čas na to, abych procházel různé blogy a hledal inspiraci na vaření, pečení nebo prostě jen tvoření dobrot. Nechtěla byste třeba jednou za týden rozeslat ty články e-mailem? Třeba jenom odkazy s tím, že napsala jsem tohle a tohle. E-mailing a newslettery jsou dneska docela mocná zbraň a nabrala byste spoustu nových čtenářů. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Máte moc pěkné recepty to teda musím uznat. Jste skutečně machři jestli takto dokážete vést blog, těší mě jak moc pěkně se o to staráte, nejste vůbec známí a to je škoda. Kdybyste měli čas tak si kupte litinový hrnec a nebo si alespoň trošku vybavte domácnost. Bude vás to těšit.

    OdpovědětVymazat
  5. Vypadá to teda moc dobře, ale někdo, kdo trochu sportuje a třeba trénuje v rámci MMA by vám za to asi moc nepoděkoval. Za mě to musí být teda naprostá kalorická bomba. Ano, to je taky občas potřeba, ale taky je potřeba si tu linii tak trochu hlídat. :)

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu na mém blogu a milé komentáře. Anna