Dnes mám pro vás recept na báječné citrónové pracinky.
Před pár lety jsem ho našla v časopise Knihovnička - recepty.
Těsto se trošku hůře vyklápí, tak je potřeba formičky důkladně vymazat.
Já si letos pořídila formičky teflonové a šlo to z nich báječně.
Příjemně nakyslé těsto si uchová chuť i po upečení.
Určitě vyzkoušejte, stojí za to. Je to i varianta pro ty z vás,
co klasické pracny nemají rádi.
260 g hladké mouky, 170 g moučkového cukru,
170 g másla, jemně strouhaná kůra z 0,5 citrónu
a šťáva z 1 citrónu
Ze všech přísad uhněteme těsto, zabalíme do fólie a necháme
minimálně hodinu vychladit. Já nechávám chladit většinou přes noc.
Z odleželého těsta pak uždibujeme kousky a natlačíme je do formiček
na pracny, které jsme vytřeli sádlem. (Teflonové formičky
jsem vytřela jen poprvé a šlo to z nich dobře vyklepnout).
Pečte při 170° C asi 10 až 15 minut.
Po vyklopení obalte pracinky v moučkovém cukru.
Aničko, já mám ráda tradiční pracny, ale letos je nedělám a formičky zůstanou ve skříni, ale recept si s dovolením uložím, určitě se hodí, hezký večer,
OdpovědětVymazatMarcela
Marcelko, já mám také ráda klasiku, ale tyhle citrónové jsou naprosto úžasné. Já prostě zbožňuju chuť citrónu. Určitě vyzkoušej, stojí za to.
VymazatHezkou adventní neděli A.
Aničko,
OdpovědětVymazattěsto je úžasné, jen mi, prosím, napiš, kdy formičky vyklepáváš - teplé nebo studené? Nějak mi to nejde.
Děkuji za radu.
Jitka
Jíťo, formičky vyklepávám ještě horké. Jakmile těsto vychladne, tak už to většinou nejde. Já začala používat teflonové formičky a z těch to jde samo :-) Přeji ať jsi úspěšná, určitě si pochutnáš. A.
VymazatAhoj Aničko. Děkuji za odpověď. Na příští rok pořídím teflonové. Udělala jsem dvě várky a už jsem je musela schovat před rodinou, protože by je spořádali hned a na vánoce by nic nezbylo. Jsou super. Všem je doporučuji. Krásné svátky. Jitka
VymazatJíťo mám velkou radost, že se ti cukrovíčko povedlo a že rodince chutná. Také ti přeji krásné Vánoce, měj se hezky A.
VymazatMěla bych dotaz,nevím kde jsem udělala chybu nebo zda je to normální a rozleží se. Chuť výborná, včera po upečení měkké, ale dnes jak beton, úplně mě to vyděsilo, jestli to nezměkne tak to je jako kámen.je to normální,nebo jsem je zkazila?
OdpovědětVymazat