neděle 9. září 2012

Hanácké koláčky



U nás v rodině těmto koláčkům říkáme hanácké, ale někde se jim říká např. moravské
nebo dvojctihodné.
Uvnitř každého koláčku je tvarohová náplň a navrchu může být jakákoliv jiná. Já tentokrát dělala ořechovou a makovou náplň. Skvělá jsou i povidla. Vršek sypeme drobenkou.









A zde je recept podle kterého se peče u nás doma:

500g hladké mouky, 50g cukru krupice, 50g tuku, 1 celé vejce, kostka droždí (cca 40g),
špetka soli, asi 1/4 l mléka, citrónová kůra, vanilkoví cukr

V misce rozetřeme droždí s cukrem, 2 lžícemi mouky a 4 lžícemi mléka
na řídkou kašičku - kvásek.
Ten necháme na teple vzejít. Přidáme cukr, mouku, vlahý tuk a mléko,
ve kterém jsme rozpustili sůl a rozkvedlali vejce.
Vypracujeme vláčné, měkké těsto.
Zkynuté těsto si rozdělíme na kousky o hmotnosti 40 až 50 g. Kousky zakulatíme v ruce,
pak povytáhneme v placičku. Do ní dáme kousek tvarohové náplně, okraje těsta
k sobě přitiskneme a bochníček znovu zakulatíme.
Bochníčky dáme na pomaštěný plech (můžeme použít i pečící papír), do každého
uděláme důlek, který napníme povidlovou, makovou, ořechovou, jablkovou nápní.
Okraje koláčů namažeme rozšlehaným vajíčkem. Koláče sypeme drobenkou.
Pečeme asi 30 minut.  Raději hlídejte, každá troba peče trochu jinak.
Drobenka:
25g hrubé mouky, 20 g cukru krupice, 20 g másla (Héry)
Všechny suroviny rukou promícháme a lehce rozdrobíme. Dáme odpočinout do lednice
 a sypeme na koláče.

Tvarohová náplň:
250g měkkého tvarohu (ne ten ve vaničce), 50g cukru s vanilkou, 1 vejce,
citrónová kůra

Maková náplň:
Protože nemám mlýnek na mák, tak používám kupovanou, do které se přidá jen voda.
Je moc dobrá a rychle hotová.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Moc děkuji za návštěvu na mém blogu a milé komentáře. Anna