Miluji skořici a tak patří Františky mezi mé oblíbené sladké pečivo.
Přesto, že se dělají z kynutého těsta, jsou poměrně rychle hotové.
Mám velmi ráda polní květy a hlavně vlčí máky,
tak jsem vytvořila tuto dečku. Jako inspirace posloužil
jeden docela starý časopis.
detail výšivky
Františky
Recept na Františky
Rozpočet na 12 kusů:
400 g polohrubé mouky, 1/2 kostky droždí (21 g),
200 ml vlažného mléka, 40 g cukru, 70 g změklého másla,
1/4 lžičky soli, 2 lžičky skořice
na náplň:
100 g změklého másla, 70 g cukru, 1 lžíce skořice
dále:
mouka na vypracování
1 rozšlehané vejce na potření
Do mouky uděláme důlek a rozdrobíme do něj droždí. Přelijeme
trochu mléka a smícháme s droždím. Necháme asi 10 minut vzejít.
Přidáme ostatní suroviny do těsta a všechno zpracujeme.
Necháme 20 minut přikryté vykynout na teplém místě.
Těsto vyválíme na pomoučené ploše na obdélník velikosti 30 x 70 cm.
Smícháme přísady do náplně, natřeme na těsto.
Z delší strany srolujeme, nakrájíme na plátky 5 cm tlusté,
střed stlačíme.
Plech na pečení vyložíme papírem na pečení. Františky položíme
na papír a necháme ještě asi 10 minut vzejít.
Troubu předehřejeme na 225 °C.
Bochánky potřeme vajíčkem a pečeme asi 12 minut.