Dnes mám pro vás zase jednu sladkou inspiraci. Tentokrát jsou to mašličky
z kynutého těsta a jablečnoořechovou náplní.
Nám doma moc chutnají a tak možná zaujmou i někoho dalšího.
Pokusila jsem se nafotit postup na skládání mašliček, který mám
okouknutý z časopisu.
Těsto:
500 g hladké mouky, 1 balíček droždí, 10 lžiček krupicového cukru, 250 ml mléka,
2 žloutky, 100 g majonézy, 100 ml oleje
Náplň:
3 větší jablka, plátek citrónu i s kůrou, krupicový cukr dle chuti, špetka mleté skořice,
hrst jemně strouhaných vlašských ořechů
Vejce na potření.
Droždí utřete se 2 lžičkami cukru, kašičku rozmíchejte s trochou vlažného mléka
a nechte vše vykynout. Ve velké míse promíchejte mouku se zbylým cukrem,
přidejte kvásek, žloutky, majonézu, olej a vlažným mlékem zadělejte
pružné hladké těsto. Než pod utěrkou vykyne na dvojnásobek, připravte
náplň: Oloupaná a odjádřená jablka nakrájejte na kostky a nechte je s plátkem citrónu
za občasného podlití vodou v rendlíku na plotně rozdusit. Vroucí pyré
ochuťte cukrem, skořicí a zahustěte strouhanými ořechy.
Vykynuté těsto rozdělte na 30 až 35 kousků stejné hmotnosti.
Z každého vypracujte placičku, vložte do jejího středu trochu náplně
a zabalte ji do těsta do podoby klasické buchtičky.
Naplněnou buchtičku na vále opatrně roztlačte dlaní do podoby
kruhového plátku
Plátek nařízneme dle fotky. Linie řezů veďte téměř k jeho středu
Vrchní dva proužky přeložte přes střed plátku a uložte každý na bok
na protilehlé straně. Ve středu se tedy překříží.
Základ mašličky obtočte užším proužkem nastřiženým z druhé strany.
Jeho konec dobře založte, aby se kousky v troubě nerozvinuly.
Mašličky přeložte na plech s papírem na pečení, ještě potřete rozšlehaným vejcem.
Nakonec dokynuté mašličky upečte dorůžova při 180°C asi 10 až 15 minut.
Lehce poprašte moučkovým cukrem.
Dobrou chuť!